Windows har en otäck förmåga att plötsligt bestämma sig för att det är dags att genomföra en väntande systemuppdatering och helt sonika starta om datorn. En webbsökning på ”hindra Windows Update att starta om datorn” ger tusentals resultat. Microsoft har gjort det lite lättare i de senare versionerna genom att bland annat göra det möjligt att välja när på dygnet systemet ska installera uppdateringar, men nu har företaget en ännu bättre lösning på gång, skriver Windows Central.

Företaget har nämligen börjat testa så kallad ”hot patching” i Windows 11. Funktionen kan installera vissa uppdateringar medan systemet är igång, utan att kräva någon omstart. Den finns redan i Windows Server och Xbox systemmjukvara, och ser nu ut att vara på väg till höstens stora uppdatering, Windows 11 24H2.

Den senaste betaversionen i Insider-programmets Dev-kanal installerar en säkerhetsuppdatering utan omstart på system som har ”virtualiseringsbaserad säkerhet”  påslaget. Efter installationen byter Windows så kallade byggnummer till ”ge_release_svc_hotpatch_prod1.240211-0859”.

Windows Latests kontakter på Microsoft påstår att hot patching ska användas för de säkerhetsuppdateringar som företaget traditionellt släpper en gång i månaden. Större uppdateringar med nya funktioner kommer fortfarande kräva en omstart, och kontakterna påstår att ungefär var tredje säkerhetsuppdatering också kommer kräva det för att kunna uppdatera basfunktioner. Det innebär i så fall att en dator i teorin kan vara igång tre månader i sträck utan att missa säkerhetsfixar.