I samband med en rapport från Wall Street Journal (betalvägg) uttalade sig AI-bolaget Groqs VD Jonathan Ross att Nvidia systematiskt försenar leveranser av beräkningskretsar till kunder som samtidigt tittar på kretslösningar från andra aktörer. Ross påstår att Nvidia skapat en rädsla bland kunder att köpa in AI-inriktad hårdvara från konkurrenter, då de riskerar att inte få tillgång till Nvidias eftertraktade kretsar i tid.

Någon som delar Groq-chefens syn på Nvidia är före detta Radeon-chefen Scott Herkelman som tycker att det hela liknar Nvidias Geforce Partner Programme (GPP). Programmet lades ner 2018 efter att Nvidia fick kritik över att de la hårda krav om exklusiva samarbeten på sina kunder och att det begränsade konkurrensen.

Det här händer oftare än man tror. Nvidia gör det här mot datacenterkunder, journalister och återförsäljare. De lärde sig från GPP att inte sätta det i skrift bara. De levererar helt enkelt inte efter att en kund har beställt. De är en kartell och kontrollerar utbudet. – Scott Herkelman i ett inlägg på X.

Nvidias VD Jensen Huang har tidigare sagt att sådana beslut beror på att bolaget försöker fördela leveranserna rättvist på grund av det begränsade utbudet på kretsar. Han rekommenderar kunder som väntar på leveranser att hyra kretsprestandan från molntjänstleverantörer.