En grupp forskare från Cambridge University säger att de har hittat orsaken till inbränningar på OLED-skärmar. Den blåa dioden ligger bakom inbränningar eftersom den alstrar mer energi, vilket kan orsaka strukturell skada på panelen samt är något instabil, enligt forskarna.

Forskarnas lösning är att täcka de blåa ljusdioderna i en kemisk lösning som gör dem mer stabila och effektiva. Den nya lösningen kan även effektivisera OLED-produktion då det tar bort behovet för att lägga till flera lager av speciella material på OLED-paneler som ska minska risken för inbränning.

OLED-skärmars popularitet bland datorentusiaster blir bara större men risken för inbränningar består. Tidigare har skärmtillverkare som Asus och MSI valt att lägga till garantier för inbränningar på sina skärmar som en trygghet. Forskarna från Cambridge går dock steget längre och föreslår dessutom en möjlig lösning för inbränningar.

Metoden är dock fortfarande i teststadiet och forskarna tror att det kommer ta år innan den kan användas i produktionen av OLED-skärmar.