Illegala tv-tjänster – lägre kostnader, till ett högt pris. Så lyder mottot i den nya informationskampanjen från Nordic Content Protection (NCP). Målet är att öka kännedomen om konsekvenserna av att streama illegala TV-kanaler via IPTV-tjänster. NCP:s kampanj stöttas av telekombolag, streamingtjänster och mediepersonligheter från Sverige, Norge och Danmark.

Ett av kampanjens budskap är att streama illegala kanaler bidrar indirekt till andra brottsliga verksamheter. Programledaren Hasse Aro – mest känd för att ha programlett Efterlyst – nämner detta i kampanjens första reklamfilm.

Du blir del av en brottsspiral, med kopplingar till narkotika, smuggling och prostitution. Det här är ingen överdrift, det är fakta. – Hasse Aro.

Enligt en rapport från Mediavision tjänar kriminella nätverk över en miljard kronor på att förmedla tv-tjänsterna. NCP trycker på att dessa pengar används för att finansiera andra kriminella verksamheter.

– Att vara kund hos ett illegalt IPTV-nätverk i Norden kan verka trivialt. Vår uppfattning är att de flesta inte vet vad de egentligen stöttar och vi vill informera allmänheten om detta så att de kan fatta ett bildat beslut om de vill köpa en olaglig tjänst, och därmed stötta kriminalitet, eller köpa en laglig tjänst från tv-bolagen, säger Stian Løland, vd på NCP.

Stian_Loland.jpeg

Stian Løland, VD på NCP.

Strax över 2 miljoner svenskar streamar film, serier och sport via illegala tv-tjänster. Runt 580 000 svenska hushåll sägs även prenumerera på en IPTV-tjänst, vilket är en ökning med 19 procent från förra året. Att kampanjen kan uppröra vissa är inget som påverkar Stian Løland.

– Vi kan inte kontrollera hur allmänheten reagerar. Det kan alltid finnas några som ogillar budskapet, men vi tror också att det finns många som uppskattar att bli informerade om detta, säger han.