Det har stormat en del kring datortillverkaren Asus efter den senaste tidens rapporter om hur företaget hanterat reklamationsärenden. Bland annat publicerade Gamer Nexus en uppmärksammad video med titeln ”Asus scammed us” (Asus blåste oss) där de skickade in en skadad produkt för reparation men istället stället fick en offert på ett större belopp – som dessutom bara löste problemet kosmetiskt.

En liknande historia rapporterades från en kund i Kanada, som skickade in ett grafikkort för reparation till Asus servicecenter, och fick tillbaka en offert om reparation på omkring 30 000 kronor – tusentals kronor mer än vad kortet kostade nytt.

Kritiken har inte undgått Asus, som nu valt att publicera ett inlägg på sin officiella hemsida där man ber ursäkt och meddelar att reklamationspolicyn gällande de kanadensiska och amerikanska marknaderna har setts över.

Den senaste tidens reaktioner har blottat vissa brister i vår kommunikationsprocess gällande reklamationer (RMA) i USA och Kanada. Vi ber uppriktigt om ursäkt till våra kunder för all oklarhet och frustration som de kan tänkas ha upplevt på grund av detta. Vi har tagit till oss av återkopplingen och är nu fast beslutna att genomföra förbättringar. – Asus

Asus skriver vidare att de nu hanterar ärenden på individuell basis med alla kunder som har hört av sig och att en rad ändringar gällande reklamationer drivs igenom från och med den 16 maj 2024.

Publicerar lista med förändringar

Bland förändringarna som listas nämns att företaget ska se över sin prissättning för reparationer av produkter som inte omfattas av garantin, stopp för automatiska reparationsofferter för kosmetiska brister, samt tydliggörande av vilka reparationer som erbjuds kostnadsfritt och vilka villkor som gäller för aktuell produkt.

Det är nu upp till Asus att implementera förändringarna på ett sätt som återvinner kundernas förtroende – men uppförsbacken kan vara fortsatt brant för det taiwanesiska företaget.