AI-hysterin fortsätter oförtrutet och allt fler företag lägger till olika former av AI i sina plattformar och applikationer. Slack, den Discord-liknande plattformen som är populär på arbetsplatser och i andra organisationer, lade nyligen till en AI-hjälpreda kallad kort och gott Slack AI.

Häromdagen upptäckte en användare att tjänstens användaravtal tillåter företaget att träna AI och andra maskininlärningsalgoritmer på användarnas data, inklusive direktmeddelanden. Corey Quinn, ekonom på Duckbill Group, skrev om det på X och fick stort gensvar. Många användare uttrycker chock i olika trådar om upptäckten på Reddit, Hacker News och X. Slack har svarat med ett förtydligande om att det inte handlar om generativa AI-modeller utan om algoritmer som till exempel visar rekommenderade kanaler och emoji. Företagets konto på X skriver också att Slack AI, som ett betaltillägg, inte tränas alls på kunddata.

Slack säger vidare att kunder som så önskar kan begära att deras Slack-utrymmen inte delar data för denna träning, men Ars Technica rapporterar att det inte är något enskilda användare kan göra. Ägaren eller administratören av ett Slack-utrymme måste mejla företaget, vilket innebär att hela organisationer måste välja att vara med eller inte.

Salesforce, som äger Slack, säger till Ars Technica att företagets olika policyer kommer uppdateras för att bli tydligare med vilka data som används till vad. Företagets talesperson upprepar också att inga kunddata används för att träna stora språkmodeller.

Ars Technica tar också upp den europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, men sajtens reporter verkar lite förvirrad kring lagens krav på samtycke. Företag kan använda olika rättsliga grunder för insamlandet av personuppgifter, där samtycke är den enda godkända för till exempel reklamspårning. Men Slack använder inte samtycke som rättslig grund för att lagra meddelanden och liknande i tjänsten, eftersom det är nödvändigt för att den ska fungera som utlovat. Det innebär inte nödvändigtvis att Slack inte bryter mot GDPR genom att träna AI med användarnas data, men samtycke lär inte ha med saken att göra.