En ny rapport från Mediavision visar att piratkopiering i Norden växer. Den senaste månaden har totalt 5 miljoner människor mellan åldrarna 15 och 74 piratkopierat film, serier eller livesänd sport. Jämfört med förra året är det 400 000 fler människor som piratkopierat sin underhållning.

Piracy är fortsatt ett problem i Norden. Försämrad hushållsekonomi i kombination med generellt ökade priser på legala alternativ har sannolikt bidragit till att vi ser fortsatt tillväxt på det här området. – Natalia Borelius, analytiker på Mediavision.

Ett annat uppmärksammat fenomen är framväxten av IPTV-tjänster som låter dig se filmer, serier och sport via illegala tv-kanaler. Mediavision uppskattar att runt 1.3 miljoner nordiska hushåll prenumererar på IPTV-tjänster, vilket är en ökning med 16 procent från förra året.

Antalet människor som piratkopierar i Norden är på den högsta nivån sedan 2016. Förra året noterade Mediavision att piratkopieringarna ökade allra mest i Sverige och stod på 25 procent, Natalia Borelius konstaterar att Sverige fortsätter att leda i piratkopieringar även i år.

– Sverige har alltid legat högre än övriga Norden, den stora förändringen i beteende är Danmark som tidigare låg lägre än övriga, säger hon.

Samtidigt noterade fjolårets rapport att medan piratkopieringar ökar ansluter sig fler till lagliga streamingtjänster. Under 2023 växte även antalet människor som delar streamingkonton till 3 miljoner i Norden. Mediavision räknar med att den siffran kommer att stiga när fler tjänster börjar rulla ut förbud mot lösenordsdelning senare i år.