När Sony släppte Playstation 5 hade kartongerna 8K-loggor och företaget hade innan lanseringen utlovat stöd för de nya högupplösta tv-apparaterna som snart skulle bli vanliga. Det blev de aldrig, och Sony har fortfarande inte uppdaterat konsolens mjukvara med 8K-stöd.

John Linneman på Digital Foundry upptäckte nyligen att Sony någon gång mellan slutet av januari och mitten av februari tog bort 8K-loggan från den förpackning till konsolen som visas på företagets Playstation Direct-butik, rapporterar Ars Technica.

Utvecklingen av 8K inleddes redan 1995 av japanska public service-bolaget NHK. Hårdvara som klarar den höga upplösningen har nu funnits i några år, men har inte ökat i popularitet på samma sätt som 4K gjorde efter lanseringen. I själva verket kan det finnas fler kameror som kan spela in video med 8K än skärmar som kan visa resultaten. Asus, Lenovo, LG, Nubia, Oneplus, Redmi, Samsung, Vivo och Xiaomi har alla släppt Android-telefoner med 8K-kapabla kameror.

Datorskärmar med 8K är fortfarande extremt ovanliga och även om antalet tv-apparater har ökat något är listan över modeller fortfarande kort. Orsaken kan vara enkel: Studier har visat att de flesta människor måste sitta mycket nära en 8K-tv eller -skärm för att se någon förbättring gentemot 4K.