Blått ljus från bildskärmar påverkar inte din sömn lika mycket som vi tidigare trott. Det framgår i en ny studie som publicerats på Sleep Medicine Reviews som dragit sin slutsats från elva olika studier. Studierna pekar på att blått ljus från din telefonskärm fördröjer din sömn med runt 10 minuter som mest, medan andra faktorer påverkar mer.

Vissa vanor som att kolla på mejl medan du ligger i sängen eller att du stannar uppe längre för att titta på telefonen fördröjer din sömn. Enligt forskarna är det ångest orsakad av dessa aktiviteter som är den riktiga sömnboven snarare än skärmarna. Medan att kolla på videoklipp eller att spela spel en timme innan du lägger dig inte har någon större påverkan.

Om vi tar ett steg tillbaka och tittar på alla faktorer som kan skada vår sömn så är skärmar överskattade. – Michael Gradisar, klinisk psykolog och medförfattare av granskningen.

Sedan länge har det rekommenderats att du bör begränsa blått ljus från skärmar på natten eftersom att det hämmar hormonet melatonin som reglerar sömn och vakenhet i kroppen. Enligt forskarna bakom granskningen har kopplingen mellan blått ljus från bildskärmar och dålig sömn varit alldeles för lösa.