Nokias VD Pekka Lundmark har haft ett videosamtal med 3D-ljud, vilket bolaget påstår vara världens första lyckade samtal i ljudstandarden. Det är redan möjligt att hålla videosamtal med 3D-ljud via Facetime. Nokias samtal hölls via 5G-nät.

3D-ljud, också kallad spatial ljud, är en typ av surround-ljud som använder sig av flera kanaler för att få ljudet att låta som att det kommer från olika håll. Tekniken ska även låta dig höra var i rummet en person befinner sig under videokonferenser. Applikationer som Apple Music och Netflix erbjuder redan 3D-ljud på enheter som har stöd för tekniken, som Playstation 5.

Nokias 3D-ljud använder sig av en codec som kallas 3GPP Immersive Video and Audio Services – eller IVAS. IVAS är tänkt att rullas ut med en uppgradering av 5G som kallas 5G Advanced, som ska erbjuda högre hastigheter till en lägre strömförbrukning bland annat.

Nokia anser att 3D-ljud kommer att bli en ny standard för telefoner med minst två mikrofoner i framtiden och jobbar på att göra IVAS mer tillgängligt. Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer det att ta några år innan IVAS är implementeras mer brett.