Enligt informationen som AMD har delat ut till sina partners om R600 tyder på att grafikprocessorn ungefär innehåller 700 miljoner transistorer, vilket nästan är dubbelt så många som Radeon X1900-serien (R580) innehåller (384 miljoner).

Lanseringsdatumet är enligt informationen den 30 mars, som vi även rapporterat tidigare. Det skall komma två versioner, en för detaljhandeln och en för oem-marknaden, där det sistnämnda kortet är ett så kallat fulllängdskort som är 31,4 centimeter långt.

Flaggskeppet i Radeon X2900-serien är Radeon X2900 XTX som skall ha 1 gigabyte gddr4-minne i en frekvens om 2,2 gigahertz (1,1 GHz ddr). Minnet skall enligt informationen som publicerats komma från Samsung. Klockfrekvensen på kärnan ryktas bli cirka 750 megahertz.

Radeon X2900 XT är en något sämre presterande version som skall ha 512 megabyte gddr3-minne och lägre klockfrekvens än Radeon X2900 XTX. Klockfrekvensen på grafikprocessorn sägs ligga på 600 megahertz. Minnesgränssnittet på båda grafikkorten skall ligga på 512 bitar med Atis ring-buss-arkitektur.

En nyhet med Radeon X2900-serien är att det inte längre krävs någon brygga mellan korten för att köra dem i Crossfire-läge. Det behövs heller inte något "master"-kort i Crossfire-konfigurationer med Radeon X2900-baserade grafikkort. Någon mer information kring Atis nya Crossfire-teknik finns inte. Det har tidigare ryktats kring en teknik vilket låter drivrutinen köra hur många grafikkort som helst i Crossfire, bara man ökar antalet kort med två hela tiden. Detta kan göra att man kan köra fyra stycken kort i Crossfire utan bryggor.

Som vi tidigare rapporterat skall kort visas upp på Cebit-mässan som startar 15 mars, men inga prestandasiffror skall officiellt presenteras.

Källa: Dailytech.