ESA-standarden är ett protokoll för kommunikation mellan de olika delarna i datorn, bland annat grafikkortet och nättaggregatet. Tanken bakom ESA är att underlätta både övervakningen av systemet men även kontrollen av det. Detta innebär att användaren har full kontroll över temperaturer hos alla datorns olika komponenter samt har möjlighet att både öka och sänka prestandan hos dem. Allt efter behov.

SANTA CLARA, CA—NOVEMBER 5, 2007—PC industry luminaries, including NVIDIA, Dell, HP, Alienware, Falcon Northwest, CoolerMaster, Thermaltake and others, today announced details of a new open, and royalty-free standard for the real-time monitoring and control of PC power supplies, chassis, and water-cooling systems.

Det går exempelvis att konfigurera systemet så att grafikkort och processor överklockas när en krävande applikation startas, exempelvis ett spel. På samma sätt kan komponenter underklockas, exempelvis när användaren spelar upp en film. Detta resulterar då i att alla fläktar i datorn snurrar långsammare och att datorn till följd av detta blir tystare. ESA går också att konfigurera så att olika led i chassit tänds eller släcks beroende på hur temperaturen förändras för en viss komponent.

Företag som har arbetat med standarden och som har ESA-kompatibla produkter på gång är bland annat Dell, HP, Asus, Evega, MSI, Coolermaster, Tagan, PC Power & Cooling och Silverstone. Nvidia har lagt upp en liten introduktion till standarden i form av en flash-animation som kan vara av intresse.

De första ESA-kompatibla komponenterna ska rulla ut från ESA-partners i slutet på november.

Pressmeddelandet hittar du hos Nvidia.