För några år sedan skulle nog ingen datorspelare ha gissat att grafikkorten kunde få så många medicinska användningsområden. Folding@Home utför avancerade beräkningar på proteiner och kan hjälpa forskare att lära sig mer om sjukdomar som cancer. Sedan några år tillbaka kan Folding@Home köras på grafikkort.

Nu har en belgisk forskargrupp byggt en specialdesignad dator för tomografi som också använder grafikkort för att få bättre prestanda. Tomografi är en teknik som bland annat används för att skapa 3D-bilder över en patients interna organ från röntgenbilder.

Datorn, som får rum i ett ATX-chassi, kan utföra beräkningarna lika snabbt som 350 stycken moderna processorer till en bråkdel av kostnaden. Hemligheten är fyra stycken Geforce 9800 GX2. Med en prislapp på 4000 kronor styck är dessa grafikkort i det grövsta laget även för de mest ambitiösa datorspelarna, men är ändå mycket billigare än specialdesignade serverdatorer.

Datorns kompletta specifikationer är fyra stycken Geforce 9800 GX2 från MSI, som är monterade på ett MSI K9A2 Platinum som har fyra PCI Express i rätt storlek. Processorn är en Phenom X4 9850 Black Edition och minnet är 8 GB Corsair DDR3 PC6400. All hårdvara är monterad i ett Lian-Li PC-P80 och drivs av ett ordentligt 1500 watt nätaggregat från Thermaltake.

Enligt Nvidia kommer grafikkorten mer och mer att användas till andra användningsområden än datorspelen. Exempelvis kommer nästa version av Adobe Photoshop att kunna utnyttja grafikkort för att snabba upp vissa krävande beräkningar.

Mer information om datorn och forskningsgruppen finns på Antwerps Universitets hemsida.