Processortillverkaren Intel är den absolut största i världen och har därför en ställning på marknaden som ingen kan hota. På grund av sin storlek har de möjlighet att konkurrera med pris, och också sälja produkter med förlust, och på så sätt få andra företags processorer att uppfattas som dyra. Detta är precis vad AMD har anklagat Intel för i andra rättsprocesser.

Efter en tids utredning har nu EU kommit fram till samma sak som AMD, att Intel verkar använda sin monopolistiska ställning på marknaden på ett icke tillåtet sätt. Det är på tre punkter som EU nu vill ha förtydligande från Intel innan förhandlingar om bötesbelopp och andra repressalier tar plats.

EU har fått tag på uppgifter från bland annat Tysklands största elektronikförsäljare MediaMarkt som säger att Intel gett dem rabatter i utbyte mot att de inte säljer datorer med processor från AMD. Intel sägs också ha betalat datorleverantörer för att förskjuta lanseringen av produkter med processorer från konkurrenten.

Den sista och tredje uppgiften EU vill ha mer information om är omfattande exklusivitetsavtal. Detta innebär att datorleverantörer ska ha fått omfattande rabatter om de enbart använt processorer från Intel i sina bärbara datorer.

Intel ges åtta veckor på sig för att kommentera dessa anklagelser, och också försvara sig. Intel meddelar redan nu att de tänker gå till botten med granskningen och ge ett utförligt svar. De passar också på att påpeka att anklagelserna mer eller mindre överensstämmer med vad AMD hävdat de senaste tio åren.

It's clear that the allegations stem from the same set of complaints that our competitor, AMD, has been making to regulators and courts around the world for more than 10 years

Vad Intel har för avsikt med att själva påpeka att AMD anklagat dem för samma sak en längre tid är oklart. Framförallt när den mindre processortillverkaren fått rätt på dessa punkter i Sydkorea där Intel fick betala 26 miljoner dollar i böter.

Hotet från EU är dock betydligt allvarligare. Intel kan tvingas att betala upp till 10 procent av sin omsättning i böter. Med förra årets siffror skulle detta resultera i en böteslapp på ungefär 25 miljarder kronor.

Källa: AFP.