Den snabbaste versionen av lagringsgränssnittet Serial-ATA heter SATA 3 Gbit/s, men kallas ofta SATA-II eller SATA-300. Precis som namnet antyder klarar gränsnittet av tre gigabit per sekund, vilket under verkliga förhållanden betyder upp till 300 megabyte per sekund.

Organisationen bakom gränssnittet arbetar nu på nästa generation. SATA 6 Gbit/s dubblerar överföringshastigheten till 6 gigabit per sekund, och ska vara lika billig och strömsnål som den nuvarande varianten.

Den nya standarden är precis som föregångaren kompatibel med äldre enheter och hårdvara. Utvecklingsgruppen rekommenderar dock att kablar av bättre kvalitet används vid den högre överföringshastigheten.

Specifikationen är ännu inte helt färdig, men arbetet har nått tillräckligt långt för att tillverkare ska ha möjlighet att utveckla kontrollerkretsar för den nya standarden. Den slutgiltiga versionen beräknas vara färdig i slutet av året, och hårdvara förväntas dyka upp på marknaden 2009.

För att underlätta övergången startas även ett certifieringsprogram där godkända produkter förses med en speciell logotyp. Denna logotyp är dock ännu inte färdigställd.

Källa: Engadget. Se även: SweCable Wolverine 3000.