Graphics Core Next och nordbryggan

Medan Temash/Kabini får en purfärsk processorarkitektur gäller inte detsamma den integrerade grafiken. Det handlar om Graphics Core Next (GCN), som gjorde entré tillsammans med Radeon HD 7970 i slutet av 2011. AMD nämner att det handlar om familjen "Sea Islands", vilket innebär den mer energieffektiva som som återfinns i grafikkretsen "Bonaire" och Radeon HD 7790.

Graphics Core Next "Sea Islands"

GCN_1.jpg
GCN_2.jpg
GCN_3.jpg
GCN_4.jpg
GCN_5.jpg
GCN_6.jpg
GCN_7.jpg
GCN_8.jpg
GCN_9.jpg
GCN_10.jpg
GCN_11.jpg

Den integrerade grafikdelen har två GCN-kluster, vilket ger 128 streamprocessorer och åtta texturenheter. Till detta syns en ensam Render Back-End med totalt fyra rasterenheter. Det finns en geometrimotor för tesselering som körs i 1/4 av klockfrekvensen i streamprocessorerna.

Trots att det är integrerad grafik finns stöd för samtliga applikationsgränssnitt (API), som finns att tillgå i AMD:s dedikerade grafikkort. För grafik finns DirectX 11.1, OpenGL 4.3 samt OpenGL ES 3.0 och för generella beräkningar återfinns OpenCL 1.2, Directcompute och C++ AMP.

Grafikdelen i Temash/Kabini ingår i Radeon HD 8000-serien, likt företagets A-serie Richland. Enligt AMD är det till för att konsumentvägleda och inte förvirra. Detta då varumärket representerar hur det presterar i relation till andra dedikerade och integrerade lösningar. Exempelvis ska ett integrerat Radeon HD 8650G prestera bättre än ett dedikerat Radeon HD 8550M.

Nordbrygga och minneskontroller

Likt tidigare APU-designer från AMD delas nordbrygga och minneskontroller av processorkärnor och integrerad grafik. Frekvenserna som stöds för DDR3-minnet är 1 066, 1 333, 1 600 MHz med spänningarna 1,25; 1,35 och 1,5 volt. Nytt från Brazos är att hastigheten kan klockas ner per automatik.

Nordbrygga_1.jpg
Nordbrygga_2.jpg

Likt Brazos handlar det om enkanalsminne med en bredd på 64-bit, vilket innebär en maximal bandbredd på 12,8 GB/s med minnet i 1 600 MHz. För att se till att grafiken har tillräcklig bandbredd till sitt förfogande har AMD implementerat en separat buss mellan grafik och systemminne. Grafiken kan med denna kringgå kretsen koherens-design och övriga bussar.