Funktion och handhavande

För att vara en så pass avancerad skärm är Asus ROG Swift PG278Q ändå befriande enkel och effektiv, utan onödiga extra funktioner. Handboken i PDF-format är kort och koncis. Den enda form av installation som ligger på den medföljande skivan är den äldsta versionen av Nvidias drivrutin, vilken krävs för att G-Sync. Har du uppdaterat inom senaste månaderna har du redan vad som behövs.

ASUS_swift_ROG_PG278Q_knappsats.jpg
ASUS_swift_ROG_PG278Q_menysats.jpg

Menysystemet för skärmen nås via riktiga knappar bakom hörnet på högre nederkant. Det är en liten "jog"-knapp, som navigerar genom menyn och snabbknappar för två utökade funktioner. Den enda detta bistår med är vad som kallas för Gamesplus: en timer samt ett urval av extra tydliga OSD-hårkors, för de gånger det inte finns tillräckligt bra sådana i spelen.

ASUS_swift_ROG_PG278Q_gamesplus.png

Den andra knappen är "Turbo"-knappen, där du direkt kan växla mellan skärmens lägen för 60, 120 eller 144 Hz. En riktigt smidig finess. Själva menyn ger också direkt tillgång till information om vilken signal den får, också det extra smidigt, inte enbart för recensionssyften utan även för alla som jagar optimala inställningar. Att direkt få kontroll över detta är användbart.

Övriga menyer är sedvanliga Color-menyn, som ger Brightness, Contrast och Color Temp. Brightness reglerar ljusstyrkan på belysningen och nedan syns vilka värden som återger en viss ljusstyrka på redaktionens testexemplar:

  • 100: 400 cd/m2

  • 70: 300 cd/m2

  • 39: 200 cd/m2

  • 28: 160 cd/m2

  • 17: 120 cd/m2

  • 7: 80 cd/m2

  • 0: 50 cd/m2

I de flesta mörklagda, men inte helt kolsvarta rum, räcker 120 cd/m2 och under 80 cd/m2 passa i helt svarta och nedsläckta rum.

Flimmerfritt ljus

ASUS ROG Swift PG278Q använder inte pulsbreddmodulering när den ändrar ljusstyrkan, utan dess effekt är helt flimmerfri. Däremot ger ULMB-funktionen flimmer, men det är också poängen med den finessen.

Contrast-reglaget styr över nivån för vitt och ställs med testbild. Som vi upplevde på Samsung-skärmen med den snarlika TN-panelen är det inget problem med att ROG Swift PG278Q fräter ut i vitt, utan alla upplevelser av dålig täckning av vita nyanser eller att vitt skiftar mot cyan handlar om betraktningsvinkeln.

Color temp-reglaget är ett simpelt och som tyvärr brukligt med datorskärmar, också helt otillräckligt reglage för RGB-justering 0 till 100. Skärmen kommer inställd på User med alla reglagen på 100 och det mätte tillräckligt bra. Läget "Warm" som annars ligger nära en färgtemperatur om 6500 K är i själva verket alldeles för grönt. Övriga två lägen "Normal" samt "Cool" är onormalt blå respektive förbaskat blått med tonvikt mot cyanblå.

Image-menyn hanterar eftersläpningar. Där har finns "OD"-inställningen som styr hur mycket overdrive panelen ska tillämpa samt "ULMB", alltså Ultra Low Motion Blur-funktionen, som släcker ned belysningen i synk med uppdateringarna.

Sista menyn är System Setup, som erbjuder inställningar för meny och språk samt ifall du vill att den röda ringen i stativet ska lysa eller inte. "LIGHT IN MOTION" kallas den funktionen, med stora bokstäver och allt.