Snabbtest: Nvidia DLSS i Battlefield V

Battlefield V är det senaste i raden av spel att få stöd för Nvidias uppskalningsmetod DLSS. Redaktionen laddar om testriggarna för ett snabbtest av teknikens prestanda och bildkvalitet.

Från att endast ha existerat i syntetiska prestandatester och glorifierade teknikdemonstrationer har Nvidias uppskalningsteknik DLSS börjat hitta in i faktiska speltitlar. Under gårdagen begåvades nämligen både Metro Exodus och Battlefield V med stöd för funktionen, där den förstnämnda titeln blev först ut till rakning för ett prestandatest hos oss på SweClockers.

Vi passar dock på att smida medan järnet är varmt och fortsätter därför äventyret mot svenska DICE slagfältspangare Battlefield V. I fokus står en analys kring vilka prestandafördelar som finns att vänta med DLSS aktiverat samt huruvida teknikens löften om hög bildkvalitet håller i praktiken.

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Grafikkort

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition (11 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Founders Edition (8 GB)

  • MSI Geforce RTX 2070 Armor (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2060 Founders Edition (6 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1809)

För den som vill läsa mer om DLSS rekommenderar vi delen om tekniken i vår recension av Geforce RTX 2080 och Geforce RTX 2080 Ti, men kortfattat handlar det om en avancerad typ av uppskalning som tar hjälp av maskininlärning för att fylla i detaljer som saknas i den lågupplösta bilden.

Poängen, i teorin, är att vinna prestanda i ren bildfrekvens genom att rendera spelet i en lägre upplösning utan att för den delen tappa nämnvärd bildkvalitet. Detta kan komma särskilt väl till pass ihop med exempelvis ray tracing, då denna teknik har en tendens att döda prestandan ganska hårt hos de kompatibla grafikkorten.

På tal om just ray tracing. Implementationen av DLSS i Battlefield V kräver att ray tracing är aktiverat, och går inte att köra utan denna teknik påslagen. Utöver denna restriktion krävs givetvis ett kort ur Nvidias RTX-serie, men därutöver finns det även ytterligare restriktioner kring vilka upplösningar som kan användas ihop med olika modeller.

3 840 × 2 160 pixlar

  • RTX 2060 och uppåt

2 560 × 1 440 pixlar

  • RTX 2060, RTX 2070 och RTX 2080

1 920 × 1 080 pixlar

  • RTX 2060 och RTX 2070

Medlemmar på SweClockers forum har även lyckats få igång upplösingen 3 440 × 1 440 pixlar med DLSS på Geforce RTX 2080 Ti.

Som synes kan exempelvis Geforce RTX 2080 Ti endast köras i 4K UHD med DLSS aktiverat medan exempelvis Geforce RTX 2070 är kompatibelt med 1080p, 1440p och 2160p. Upplösningar utöver det vanliga, som exempelvis de för ultrabreda skärmar är inte listade i Nvidias specifikationer, men enligt uppgifter från forumet ska även vissa av dessa fungera ihop med DLSS.

Med anledning av begränsningarna kommer antalet kort som medverkar i diagrammen nedan att variera beroende på upplösning. Därtill har vi valt bort att köra Geforce RTX 2060 i upplösningen 4K UHD, då det inte känns relevant för en modell i den prestandaklassen.

Testupplägget går av stapeln i spelets enkelspelarläge på banan Tirailleur. Vi mäter bildfrekvensen under en 55 sekunder lång slinga upp genom skogen till ett maskingevärsnäste. Drivrutinerna som används är Geforce Drivers 418.91, vilka har uttalade prestandaoptimeringar för Battlefield V med DLSS.

Vi inleder testet med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, vilken begränsar oss till korten Geforce RTX 2060 och Geforce RTX 2070. Som synes tappar båda korten ungefär hälften av sin bildfrekvens när ray tracing aktiveras vid detaljläget "Ultra". Vid "Medium" är bortfallet ungefär en tredjedel av bildfrekvensen.

Denna upplösning tycks inte vara DLSS starkaste sida, vilket även är i linje med Nvidias budskap att tekniken fungerar som bäst när grafikkortet är som mest pressat. Som bäst ser vi en ökning i bildfrekvens på närmare 15 procent för båda korten när ray tracing är ställt till "Ultra".

För upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar ser vi ett liknande scenario, där merparten av korten tappar lite mindre än halva prestandan med ray tracing i "Ultra" och en tredjedel i "Medium". DLSS ger här större prestandapåverkan och hjälper både RTX 2060 samt RTX 2070 att kliva upp med 20 procent ställt mot förinställda "Ultra".

För RTX 2080 är prestandavinsterna mindre och landar strax över 16 procent med DLSS igång vid ray tracing-läget "Ultra". Generellt känns prestandavinsterna så här långt något sämre ställt mot DLSS implementationen i Metro Exodus vi testade tidigare.

Sista anhalten vid 4K UHD och historien upprepar sig med ray tracing aktiverat. Ungefär en halvering av bildfrekvens vid "Ultra" och ett bortfall på en tredjedel vid "Medium". Här kan dock DLSS visa sina prestandamässiga framfötter betydligt mer, vilket märks i mätningarna när funktionen aktiveras.

Störst skillnad görs vid ray tracing-läget "Ultra", där merparten av korten kan avnjuta en prestandaskjuts på runt 40 procent med DLSS aktiverat. För toppmodellen Geforce RTX 2080 Ti innebär detta nu att man faktiskt kan få en genomsnittlig bildfrekvens över 60 om man nöjer sig vid att hålla ray tracing-nivån på "Medium".

dlss.jpg
taa.jpg

Prestandaökningar är ju dock bara en del av ekvationen när det kommer till DLSS och betyder egentligen ingenting om det visuella tar stryk av den "smarta" uppskalningen. Men hur ser då DLSS-läget ut i Battlefield V? Svaret är att det ser bättre ut än Metro Exodus (som om det skulle vara en bedrift) men dock långt ifrån spelet körandes i full upplösning.

dlss_1.jpg
taa_1.jpg
dlss_2.jpg
taa_2.jpg

Nvidias bildmässiga påstående med DLSS är att tekniken ska kunna producera resultat som är likvärda eller bättre som en scen renderad i full upplösning med kantujämningstekniken TAA. Detta är inte fallet i dagsläget i Battlefield V, då tekniken inför en noterbar oskärpa över hela bilden.

Detaljer som tidigare var knivskarpa i upplösningen 4K UHD är efter DLSS-behandlingen betydligt såsigare och dimmigare, vilket förtar lite av nöjet med att spela vid denna pixelmängd. Vi ska absolut ge Nvidia att de har lyckats märkbart bättre i Battlefield V än Metro Exodus på bildfronten, men samtidigt uppnås inte heller samma prestandavinster vi såg i den sistnämnda titeln.

Snacka mer Battlefield V i forumet

Sammanfattningsvis hoppas vi att DLSS som teknik är i sin linda och ännu inte visat upp sin fulla potential. Resultaten som visats upp hittills övertygar nämligen inte nämnvärt på redaktionen, då bildkvaliteten helt enkelt inte håller måttet. Vi kommer dock fortsätta att följa utvecklingen och se om förbättringar kan göras när spelen tuggats några varv till i Nvidias datacenter.

Har du testat DLSS i Battlefield V? Besök gärna i kommentarstråden till den här artikeln och berätta vad du tycker!

Kommentarer till artikeln

87 debattinlägg

Skicka en rättelse
39

Fredagshumor ...

Imitation is the sincerest form of flattery ... men vi kunde inte missa den här unika chansen att "inspireras tillbaka" och göra ett statement. Är det här den nya SweClockers-gubben? Läs mer

79

Quiz: Hur vass är du på kända spelcitat?

I veckans quiz tar vi återigen sikte på spelvärlden, med fokus på citat som yttrats av spelkaraktärer genom åren. Läs mer

25

Phanteks Eclipse P600S – utmärkt datorlåda med flexibel ventilation

Phanteks äntrar testlabbet med sitt nya chassi Eclipse P600S, vilket ska bjuda på en genomtänkt inre design samt en uppbyggnad som fungerar för både tystnad och högt luftflöde. Läs mer

10

EK Water Blocks släpper heltäckande vattenblock för AMD Radeon VII

Med arkitekturen Vega på 7 nanometer avtäckte AMD grafikkortet Radeon VII i början av 2019. Nu presenterar EK Water Blocks ett alternativ till den inkluderade referenskylaren. Läs mer

10

Teknikhjälpen – lyssna på nördsnack hela söndagen

När långköraren En podd om teknik hänger upp mikrofonerna för gott väntar ett direktsänt specialavsnitt med siktet inställt på välgörenhet. Bland gästerna finns SweClockers Emil Åkered. Läs mer

9

Äventyrsspelet Oxenfree gratis på Epic Games Store

Tonårsäventyr och mystiska händelser på en övergiven militärbas är temat i spelet Oxenfree, som just nu är gratis att ladda ned via Epic Games Store. Läs mer

27

Asus X570-moderkort för Ryzen 3000-serien dyker upp på webben

I sommar lanseras AMD Ryzen 3000-serien med kodnamn "Matisse", tillsammans med moderkort utrustade med 500-seriens styrkretsar. Nu listas namnen för tolv X570-moderkort från Asus. Läs mer

22

Freesync och 4K UHD i 120 Hz över HDMI för Samsungs nya TV-modeller

SweClockers känner på några av nyheterna från Samsungs Q-serie för år 2019, som utlovar lägre latenser, automatiska spellägen och även 4K UHD i 120 Hz. Läs mer

Forumdel: Bakom kulisserna och medlemsträffar

När redaktionen inte är testar, skriver och hänger i forumet gör vi mycket annat. I en dedikerad forumdel bjuder vi på oss själva, dricker konstig läsk, streamar, bjuder in till Meet & Geek och mycket mer! Läs mer

13

Test: Gainward RTX 2060 Phoenix GS – en bra kylare räcker långt

Nvidia tar åter plats i testlabbet, denna gång med RTX 2060 från partnertillverkaren Gainward. Modellen är Phoenix GS, som kommer med fabriksöverklockning och påkostad kylarlösning. Läs mer

25

Club 3D avtäcker externa nätverkskort med USB Type-C och Type-A på 2,5 Gbps

Många bärbara datorer saknar Ethernet-port helt och hållet, medan stationära ibland begränsas av långsamma nätverkskort. Club 3D bidrar med två externa nätverkskort med USB och 2,5 Gbps. Läs mer

24

Steams spelbibliotek får nytt gränssnitt och integration med Steam Events

Sakta men säkert får Steam nya funktioner och uppdaterat gränssnitt. Nu har det blivit dags för spelbiblioteket att få sig en helt omgjord design samt integration med Steam Events. Läs mer