Geforce RTX 3000-serien har varit lite av en berg- och dalbana av känslor för redaktionen genom sin livslängd. Det började med glädjerop och pepp med stora prestandahopp och aggressiv prissättning och slutade med bitterhet och hopplöshet när kretsbrist och fulspel med hittepå-priser slog till efter ett par lanseringar. Vi börjar äntligen se en ljusning gällandes tillgänglighet och prissättning, men det är tråkigt att det skulle komma att dröja tills serien nästan är på utgång.

Men innan det är dags att vinka hejdå till "Ampere" så ska vi sammanfatta Geforce RTX 3090 Ti – svanesången för Geforce RTX 3000-serien och Nvidias nya flaggskepp i den översta prestandaklassen. Medan vi visste att det fanns lite spelrum kvar i GA102-kretsen till följd av de två avstängda SM-klustren hos Geforce RTX 3090 så såg vi aldrig någon poäng i att släppa ett kort med den fullfjädrade varianten av kretsen sett till den marginella skillnaden i antal CUDA-kärnor.

asus_3090_ti_tuf-17.jpg

Detta är givetvis något Nvidia själva var väldigt medvetna om, och därför var de tvungna att trolla fram ytterligare nyheter med nykomlingen. En av dessa är användandet av Microns senaste GDDR6X-minnen, vilka med en hastighet om 21 000 MHz på en 384-bitar bred minnesbuss ger nästan 1 TB/s i teoretisk minnesbandbredd – något som kommer väldigt väl till pass om spelande vid skyhöga upplösningar står på menyn.

Den andra parametern, som kanske påverkar prestandan mest, är faktumet att företaget släppt alla hämningar gällandes energieffektivitet och skruvat upp strömbudgeten till elva med det nya flaggskeppet. Med möjlighet att dra hissnande 450 W kan klockfrekvenserna hållas på en betydligt högre nivå än Geforce RTX 3090, något som ger positiva avtryck i bildfrekvensen.

När allt kommer samman har vi ett kort som vid referensnivå gällandes klockfrekvenser är i snitt 9 procent snabbare än det forna flaggskeppet Geforce RTX 3090 vid spelande i 4K UHD. Vid lägre upplösningar avtar prestandavinsterna successivt, där vi vid 1440p uppmätte 8 procent bättre prestanda än RTX 3090 medan vinsten vid 1080p endast uppgår till 4 procent.

Prestandaökningen på 9 procent kommer dock inte utan kompromisser, då effektuttaget även ökar med 29 procent. Geforce RTX 3090 Ti är verkligen inte ett energieffektivt kort och det är tydligt att målet har varit inställt på att klämma ut den sista gnutten prestanda som finns att hämta i GA102-kretsen. Med ett effektuttag på 450 W ställs rejäla krav på dels kortets kyllösning, men också att ens chassi kan transportera bort den enorma mängden värme som dumpas på insidan.

Tittar man på hur Nvidia själva marknadsför kortet så är det samma historia som med Geforce RTX 3090, det vill säga ett alternativ för kreativa användare med höga anspråk på grafikminnesmängd för exempelvis video- och 3D-arbete. Nu kommer de flesta köparna troligtvis att använda Geforce RTX 3090 Ti primärt för spel i slutändan, men vi har svårt att motivera det ändamålet sett till den minimala prestandaskillnaden mot exempelvis Geforce RTX 3080 Ti för en nästan dubblerad prislapp.

Om man då tar kreativa användare i beaktning och tittar på nykomlingen mot Geforce RTX 3090 så blir det också svårt att motivera prispåslaget. Det faktiska prestandaskillnaden är i det stora hela rätt liten, och utan exempelvis ytterligare minnesmängd känns ändå Geforce RTX 3090 som det mer rimliga valet sett till det mer hanterbara effektuttaget. I slutändan kommer det ner till vilket pris man kan hitta det forna flaggskeppet för samt vad Geforce RTX 3090 Ti faktiskt landar på i handeln.

Sammanfattningsvis är Geforce RTX 3090 Ti en riktig "halo"-produkt, med vilken Nvidia visar upp vilka prestandahöjder de kan nå med arkitekturen "Ampere". Med en prislapp som börjar på 24 000 kronor och ett nästan fånigt högt effektuttag är det dock en modell som är rätt svårmotiverad att ge en rekommendation till.

Asus Geforce RTX 3090 Ti TUF OC

asus_3090_ti_tuf-2.jpg

Vi gillar det Asus har gjort med sina TUF-kort ihop med Geforce RTX 3000-serien, och implementationen av Geforce RTX 3090 Ti är inget undantag. Modellen känns väldigt välbyggd och stabil, där finishen ändå andas en produkt som kan kosta en bra bit ovanför 20 000 kronors-strecket.

Den nya kyllösningen hanterar imponerande nog det ruskigt höga effektuttaget, där särskilt "Quiet"-läget håller ljudnivån i schack. Vid "Performance"-läget, vilket ger några MHz till under belastning tack vare lägre temperaturer, är det dock ingen fantastisk ljudupplevelse som presenteras – något som gör att vi gärna undviker den. Det man ska tänka på i slutändan är att ens chassi ska ta hand om de 450 W som dumpas ut i lådan, så i vissa fall kan exempelvis en modell med sluten vattenkylningslösning kanske vara ett bättre alternativ i längden.

Om man ska säga något negativt om själva kortet så är det väl egentligen fabriksöverklockningen, där denna är ytterst marginell och gör väldigt lite skillnad i faktiska prestandavinster. Denna hade helt enkelt behövts ackompanjeras av en höjning av strömbudgeten för att låta kortet sträcka på benen ytterligare.

Medan kortet har varit en trevlig bekantskap så ska det inte stickas under stolen att det är en modell med en prislapp på 27 995 kronor – en prislapp som skulle behöva backas upp av betydligt mer prestanda mot de tidigare toppmodellerna i Geforce RTX 3000-serien för att rättfärdigas.

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • 24 GB GDDR6X-minne

  • Effektiv kylare

  • Den nya 12VHPWR-kontakten...

Nackdelar

  • ...som i dagsläget tyvärr blir ett fult adapterhelvete för de flesta

  • Marginell fabriksöverklockning

  • Galet högt effektuttag

  • Medioker energieffektivitet

  • Skyhög prislapp

Rekommenderat pris vid publicering: 27 995 kronor

Nvidias startpris för Geforce RTX 3090 Ti är 24 000 kronor inklusive moms. Huruvida något av kort i handeln kommer att hålla det priset återstår dock att se.