Överklockning och resultat

När det kommer till överklockningen av senaste generationens Nvidia-kort har ökningen i frekvenser varit väldigt lika oavsett modell och kort. När Geforce RTX 3090 Ti redan är ganska uppskruvad från början finns det risk att överklockningen inte kan ge så mycket mer prestanda, förutom en högre elräkning. Trots det gör vi ett försök som inleds med att öka strömbudgeten från 450 W till sitt maximala på 516 W.

asus_rtx3090ti_oc.gif

Första komponenten som fick en dos överklockning är minnet där efter lite test landade på 22 000 MHz, upp 1 000 MHz från standardutförandet. Med det avklarat är det dags för grafikprocessorn att få liknande behandling. Tyvärr handlar det inte om en förbättring i tusentalet, däremot en jämn och fin siffra med ökningen 100 MHz för en klockfrekvens på 2 020 MHz.

När kortet har fått lida igenom Time Spy Extreme landar poängen runt fyra procent över ordinarie utförande, där högre klockfrekvenser inte ger några enorma uppsving i prestanda.

Samma tema syns även i renodlade speltitlar där ökningen bara ger några enstaka bildrutor extra. Bildfrekvens kan förstås vara dyrbart gods om det rör sig om 4K UHD-upplösning och det är upp till dig om det är värt påslaget i temperatur och effekt.

Sist ut är effektmätning och ja, kortet drar väldigt mycket i överklockat läge. Nvidia Geforce RTX 3090 Ti är första kortet som använder den nya 16-pins strömkontakten och börjar med att utnyttja nästan hela dess kapacitet. Ska det överklockas behövs det gott om ventilation och ett kraftigt nätaggregat som klarar så pass hög effekt under längre tid.