Inledning

Bra men ojämnt blir ledord när Noelia och Calle sätter tänderna i Asus ROG Ally med Ryzen Z1 Extreme. Imponerande hårdvara ger prestanda som klarar att driva även modernare spel på tillfredsställande nivå – för det mesta.

Hoppa direkt till...

Testresultat
Specifikationer

Dessvärre kantas det av en knackigare mjukvaruupplevelse som tillsammans med förhållandevis kort batteritid och en mer tilltagen svensk prislapp på strax under 10 000 kronor inte räcker hela vägen till en utmärkelse.

noeliasinfobox.png

Asus ROG Ally är en knepig produkt. Under testperioden har jag riktigt kul och prestandan är för det mesta riktigt imponerande – särskilt från soffan och för mig som är van vid betydligt klenare Nintendo Switch Lite. Dessvärre dras helheten ned av att Windows 11 agerar stoppkloss och att det gick åt nästan lika mycket tid åt att pilla med inställningar som faktiskt spelande. Med det sagt kommer jag att sakna ROG Ally, som har lika mycket styrkor som svagheter.

Vill du läsa hela omdömet? Klicka nedan.

Klicka för att läsa Noelias omdöme

När jag intog soffan fredag kväll med ROG Ally i hand var jag riktigt taggad. Jag har varit sugen på något liknande sedan Steam Deck introducerades och fick min annars välanvända Nintendo Switch Lite att blekna i jämförelse. Första kvällen blev dock betydligt mer antiklimaktisk än väntat och någon lång spelsession uteblev.

Istället gick tiden åt att ladda ned spel och sedan en lång session av mixtrande med inställningar. Det förstnämnda är givetvis inte enhetens fel, men när jag väl fått ett par titlar att rulla bra var ögonlocken på tok för tunga för att djupdyka i någon av dem.

Klår Nintendo Switch Lite med hästlängder

Jag har ingen Steam Deck, men jag har som sagt en Switch Lite, och det är därför lite udda Disney Dreamlight Valley är med på listan. Det är inte en superavancerad titel ur någon aspekt, men den pressar min Switch Lite till max och tangerar gränsen till ospelbart med bitvis riktigt knackig prestanda. På ROG Ally är det otroligt mycket trevligare och eftersom spelet är väl anpassat för handhållet är det en förvånansvärt bra upplevelse.

Ally-07.jpg

Gott om spelval i snabbmenyn.

Det fick därtill agera som test genom Game Pass, vilket även det fungerar bra. Precis som med Steams Big Picture-läge kan det köras i helskärm och enkelt navigeras med styrspakarna, en klar fördel ställt mot exempelvis Epic Games eller Ubisofts spelklient. Nackdelen är att exempelvis den sistnämnda oavsett är krav för att starta vissa spel, vilket inte känns särskilt smidigt. Detta är dock ett problem även i Steam, som bland annat kräver EA:s klient för att köra Mass Effect: Legendary Edition.

Bra flyt gäller såklart Stardew Valley, som är en av mina favoriter att spela handhållet i soffan. Det krävs dock inte mycket mer än en potatis för att driva den digitala bondgården, varför prestandaresultat inte är särskilt intressant. Vad som gör mig lycklig är att det med Windows 11 går alldeles utmärkt att modda, ett enormt mervärde ställt mot annars låsta konsoler. Det fungerar därtill bra i ROG Allys "Silent Mode" som både ger nästan knäpptyst enhet och lite schysstare batteritid.

Windows 11 var en större bromskloss än väntat

Inga fördelar är såklart utan nackdelar. Windows fördel må vara att det öppnar för att pilla runt, men det är också dess akilleshäl. Det ÄR pilligt att ta sig runt i Windows 11 utanför spel eller Armoury Crate och för att inte vilja kasta hela paketet i väggen rekommenderas mus och tangentbord för att rodda inställningar och navigera i webbläsare.

Pilligt blir till slut lite ledord i allmänhet för hela upplevelsen. När det väl flyter är det både kul och imponerande att spela med ROG Ally, men det krävs en del skruvande med alla möjliga inställningar för att ta sig dit. Mycket av det känns som ett Windows-problem – det är helt enkelt inte optimerat för handhållet och för mig blir det onekligen en bromskloss.

En del löses med Armoury Crate, som fungerar otroligt mycket bättre än väntat, men det är inte helt perfekt. I mer tungdrivna spel blir snabbmenyn ibland seg och tar flera sekunder för att växla mellan olika prestandalägen. Jag gillar att det snabbt går att ändra och låsa exempelvis FPS, bilduppdateringsfrekvens och upplösning, men valen är ibland udda. Exempelvis kan FPS låsas till 45, vilket inte blir optimalt att kombinera med varken 60 eller 120 Hz.

Ally-12.jpg

Snabbmenyn i Armoury Crate syns till vänster.

Det blir kort och gott en hel del mixtrande med inställningar, särskilt för modernare spel. Därtill är hur väl spelet är optimerat otroligt avgörande, med Hogwarts Legacy som exempel. När jag provade det första gången såg det uruselt ut, rullade knappt i 30 FPS och var inte njutbart för fem öre. I samband med spelets senaste uppdatering ändrades det helt – nu rullar det på utmärkt.

Ally-01.jpg

ROG Ally i sin fulla prakt.

Med Turbo-läget igång kan jag till och med skruva texturerna till "high", vilket med resten på "low" utan problem håller 40 FPS i 1080p och 120 Hz och ser riktigt snyggt ut. Uppskalning är ett måste, men FSR 2.2 i "Balanced"-läge räcker. Det bör dock noteras att den i det läget fullkomligt slukar batteriet. Med hjälp av telefonens tidtagarur klockar jag knappt 56 minuter innan Windows varnar för att bara 5 procent kvarstår.

Bekväm trots udda knappar

Mjukvarumässigt blir känslan att det inte är riktigt färdigt, men vad gäller enheten rent fysiskt är intrycket mer positivt. Den är bekväm att hålla i, även med lite mindre händer, och känns inte för tung. Jag uppskattar även att USB Type-C-porten för laddning sitter i ovankant, det gör det mycket enklare att fortsätta spela även med laddaren inkopplad. Jag hade dock önskat någon slags lock som skyddar portarna mot damm och smuts när de inte används.

Ally-14.jpg

I ovankant finns strömknapp, volymknappar samt uttag för laddning, minneskort och ljud.

Ally-15.jpg

RGB-belysningen är förhållandevis diskret.

RGB-belysningen är förhållandevis diskret och kan justeras i flera lägen eller stängas av helt. Personligen hade jag hellre sett upplysta bokstäver på knapparna, eftersom placeringen skiljer sig från både den Xbox-kontroll och Switch jag annars använder. Knapparna i sig känns dock bra – med ett undantag.

Ally-10.jpg

De två knapparna baktill är en vattendelare.

På baksidan sitter två extra "trigger"-liknande varianter som jag inte gillade alls. Den ena känns lite underligt trög och de är placerade på ett vis som inte känns helt naturligt. Det bör dock noteras att inget av de spel jag provar faktiskt nyttjar dem, varför jag ofta glömde bort att de ens existerade.

Med det sagt – jag kommer sakna ROG Ally. Mitt första intryck var blandat och lite tveksamt, men efter två helgers soffspelande är jag förvånansvärt förtjust. Inte riktigt tillräckligt för att i nuläget känna att det räcker för en rekommendation, men framtiden för handhållet känns väldigt spännande.

Visa mer
callesinforuta.png

När det är dags att summera ROG Ally som helhet och min upplevelse kan jag kortfattat säga att den är lika bra som den är irriterande. Hårdvaran är verkligen imponerande på fler sätt än ett och spelupplevelsen är bitvis fantastisk. Tyvärr hålls min fullständiga övertygelse tillbaka något av buggig mjukvara och generellt strul som uppstått under testperioden.

Vill du läsa hela omdömet? Klicka nedan

Klicka för att läsa Calles omdöme

Min utgångspunkt när jag började testet var som jämförelse med den Steam Deck jag till vardags använder väldigt mycket. Just portabelt spelande har blivit min huvudsakliga metod för att konsumera spel den senaste tiden. Detta medför att jag på förhand var ruskigt taggad på att få lägga nävarna på ROG Ally.

Armoury Crate är helt okej

Börjar vi i änden med mjukvaran är det som bekant en Windows 11-baserad enhet, för att lättare navigera har dock Asus en version av mjukvaran Armoury Crate som agerar overlay. I Armoury Crate är det enkelt att komma åt installerade spel och enhetens inställningar, trots min på förhand ganska skeptiska inställning till Armoury Crate måste jag erkänna att den fungerar riktigt bra.

Ally-13.jpg

Asus Armoury Crate fungerar förvånansvärt bra.

Ibland behöver användaren dock komma åt Windows och det är väl egentligen här mina första anmärkningar kommer in i bilden. Att navigera Windows är riktigt pilligt på den lilla pekskärmen men det går givetvis att öka nivån av uppskalning i användargränssnittet. Nackdelen med att göra detta är att Armoury Crate då blir för "stort" och sträcker sig utanför skärmen, en liten anmärkning som jag hoppas blir åtgärdat i en framtida uppdatering.

Som tidigare nämnts fungerar dock navigering av systemet väldigt väl när enbart Armoury Crate och Steams Big Picture Mode-läge används.

Välbyggd men för liten

Fysiskt känns enheten välbyggd, den upplevs kompakt och lätt och är betydligt mer behändig än Steam Deck, men samtidigt är den mer ergonomiskt än Nintendo Switch. Personligen föredrar jag den något mer tilltagna formfaktorn på Steam Deck då den är rent ergonomiskt känns bättre. Det är givetvis en personlig preferens på vad den enskilde användaren föredrar, men oaktat detta upplever jag att Ally håller hög kvalitet.

Ally-08.jpg

Lite djupare grepp hade gjort spelsessionerna bekvämare.

Ally-05.jpg

Något lösa styrspakar sänker helhetsintrycket för knapparna.

Styrspakarna upplevs som en aning för lösa i min smak och jag hade föredragit om det vore något styvare och fjädrade lite mer. "ABXY"-knapparna ger tillräcklig respons och lämnar mig utan anmärkning, däremot är styrkorset lite mer svårälskat. "R" och "L"-knapparna är också de en liten gnutta för små för min smak, men de uppfyller ändamålet. Skärmen har jag dock blivit väldigt förtjust i – den känns skarp, ljusstark och 120 Hz i uppdateringsfrekvens är väldigt välkommet.

Bra men ojämn prestanda

För att kortfattat försöka summera själva spelupplevelsen kan vi börja med det positiva, det finns ordentligt med beräkningskraft i ROG Ally. Jag kan generellt nå något högre bildfrekvenser med högre grafikinställningar än det jag har blivit van vid med Steam Deck. Det är dock inte alltid problemfritt, vid upprepade tillfällen drabbas spelen av ordentliga dykningar i FPS vilket leder till att det i till exempel Cyberpunk 2077 kan bli lite hackigt.

Vidare ser jag valet att inte ha en inbyggd 40 FPS-begränsning från snabbmenyn som märkligt. Användaren kan via Armoury Crate-menyn ställa uppdateringsfrekvensen på 60 eller 120 Hz och en 40 FPS-begränsning hade varit ett bra val i sammanhanget. Detta eftersom 120 är jämnt delbart med 40. Istället finns alternativet för en 45 FPS-begränsning, vilket kan tyckas märkligt eftersom skärmen inte går att ställa i 90 Hz vid testtillfället.

Ally-03.jpg

ROG Ally med Shadow of the Tomb Raider igång.

Ibland stöter jag också på problem med att skärmen bli svart när ett spel startas och jag måste gå tillbaka till skrivbordet och där sedan manuellt maximera spelet för att lyckas öppna det. Vidare har det uppstått tillfällen när jag vid spelstart får ungefär halva prestandan av vad jag borde få. Lösningen är oftast att starta om spelet, Steam eller i vissa sällsynta fall hela enheten. Problemet är inte konstant utan intermittent, men händer tillräckligt ofta för bli ett störningsmoment.

Om problemen jag upplevt är drivrutinsbaserade, Windows-relaterade eller helt enkelt är på grund av spelen låter jag vara osagt, men de synliggör de största nackdelarna med ROG Ally i förhållande till Steam Deck. Det finns otaliga fördelar med att köra Windows 11, alla spel fungerar och möjligheten att installera och interagera med enheten som med vilken dator som helst gör det hela väldigt flexibelt.

Ally-06.jpg

Svart skärm blir störningsmoment med jämna mellanrum.

Det går dock inte att förneka att Valve med Steam OS 3.0 bjuder på en jämförelsevis väldigt välpolerad och smidig mjukvaruupplevelse. Jag hoppas att problemen på sikt benas ut, men utan referenspunkt att utgå från i form av andra handhållna Windows-baserade enheter är det svårt att avgöra om det jag upplevt är normalt eller ett undantag.

ROG Ally är en enhet med otroligt mycket potential, bra hårdvara och en design som känns genomtänkt på många sätt, men som just nu känns den fortfarande lite ofärdig. Lyckas nya uppdateringar släta ut några av de rynkor jag har noterat kommer det vara en riktig konkurrent till Valves miljonsäljare Steam Deck. Jag kommer dock aldrig att ge ett betyg baserat på eventuella framtida meriter.

Visa mer
Ally-01.jpg

Fördelar

  • Mycket god spelprestanda

  • Skarp och ljusstark skärm

  • Tyst drift

Nackdelar

  • Windows 11

  • Bitvis buggig mjukvara

  • Inte lika konkurrenskraftigt pris i Sverige

Pris vid publicering:
ROG Ally Z1 Extreme: 9 499 kronor inklusive moms.
ROG Ally Z1: 7 999 kronor inklusive moms.