Nvidia Geforce RTX 4060 Ti

Nvidias RTX 4000-serie äntrar äntligen den populära mellanklassen för grafikkort med Geforce RTX 4060 Ti. Historiskt har alltid "60-klassen" varit den givna rekommendationen för gemene man, med RTX 4060 Ti uteblir dock rekommendationen. Anledningarna stavas förhållandevis litet prestandakliv från föregående generation kombinerat med ett pris på över 5 000 kronor.

I det material vi tog del av på förhand tryckte Nvidia mycket på det faktum att RTX 4060 Ti är ett kort ämnat för spelande primärt i 1080p-upplösning. Ur perspektivet att det är ett kort som inte direkt är billigt är det en smula märkligt, när vi däremot granskar hur det faktiskt presterar är det mer förståeligt.

rtx_4060_ti-11.jpg

Två små och ett stort.

Generellt är nykomlingen starkare än Geforce RTX 3070 i 1080p men tappar allteftersom mängden pixlar ökar. Lite snöpligt hamnar den en bit efter i 4K-upplösning och det är fler än en gång vi kliar oss i huvudet när siffrorna matas in. Trots Nvidias kommunikation att den ökade mängden L2-cache ska kompensera för den 128-bitar smala minnesbussen är det tydligt att det inte hjälper hela vägen.

Det är inte på något vis dålig prestanda utan det är ett grafikkort som presterar bra främst i 1080p-upplösning. Ray tracing-prestandan är sedvanligt god vilket vi har kommit att förvänta oss från Nvidia, lägg därtill möjligheten att nyttja DLSS 3:s frame generation är möjligheterna goda för att spela moderna AAA-spel med uppskruvade inställningar.

Ada Lovelace och Nvidia Geforce RTX 4000-serien fortsätter att briljera i energieffektivitet och Founders Edition-kortet vi har testat lämnar ingenting att önska vad gäller temperatur eller ljudnivå. Däremot så noteras att kylaren möjligtvis hade kunnat skalas ned en hel del med tanke på det låga effektuttaget. Möjligtvis kan detta tänkas ändras på sikt med partnermodeller men i skrivande stund är intrycket att kylaren är något överdimensionerad.

rtx_4060_ti-13.jpg

RTX 4060 Ti FE erbjuder tilltagen kylning.

Prestandan är bra och energieffektiviteten är i toppklass samtidigt som det finns stöd för moderna funktioner. Var är det då skon klämmer och hindrar oss från att dela ut en utmärkelse?

Det kortfattade svaret är: priset. Det långa svaret är detsamma men vi tillåter oss att brodera ut en aning. Grafikkortsmarknaden är sen ett par år tillbaka i en situation där det är en relativt solklar hierarki i toppen och med ett svårnavigerat träsk i mitten. Vilket grafikkort som bör rekommenderas till vilken köpare har så många variabler att det i min bok inte finns ett rätt svar och flera felaktiga.

Det som gör detta ännu mer komplicerat är att Nvidias nykomling egentligen bara går att rekommendera i ett väldigt snävt spann i dagsläget. Till den som vill ha maximal prestanda per watt för runt 5 000 kronor finns det idag ingen tävlan, där är RTX 4060 Ti det bästa valet. För den som vill ha tillgång till DLSS 3 eller andra Nvidia-unika funktioner i prisspannet är det egentligen inte heller någon konkurrens.

Sitter du idag på ett mellanklasskort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie är detta inte ett sjävklart lyft i alla scenarion. Om du som spekulant på ett nytt grafikkort har noll intresse av DLSS eller att vrida igång ray-tracing-reglagen finns det dessutom en uppsjö med kort från det röda laget som ger mer rasterprestanda per krona.

Grafikkortsmarknaden i mellansegmentet är svårnavigerad och det blir allt fler aspekter att hänsyn till när det kommer till att försöka rekommendera en produkt. Nvidia Geforce RTX 4060 Ti gör inte processen enklare.

rtx_4060_ti-1.jpg

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Energieffektivitet i toppklass

  • Tyst och sval

Nackdelar

  • Minnesbussen begränsar kortet i upplösningar över 1080p

  • Inte ett självklart val om du inte ämnar använda DLSS 3

Pris vid publicering: 5 199 kronor inklusive moms.

För mer information om specifikationer, testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.