Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.

Då "Raptor Lake Refresh" baseras på samma arkitektur som tidigare år syns inga ändringar i intruktioner per klockcykel när vi låser samtliga processorer vid samma klockfrekvens. Detta innebär att nykomlingarna hamnar på samma nivå som Core 13000- samt Core 12000-serien och marginellt bakom AMD:s Ryzen 7000-familj vid den enkeltrådade testet i Geekbench 6.

När vi bryter ned det enkeltrådade testet i heltals- samt flyttalsoperationer drar "Raptor Lake Refresh" i princip jämnt med Ryzen 7000-serien från AMD i det sistnämnda scenariot. Vid heltalsberäkningar landar Ryzen 7000 något bättre till, men det är fortfarande ett rätt marginell skillnad.

Vid samma klockfrekvens och spelande vid 720p är det inga nyheter som presenteras för "Raptor Lake Refresh" ställt mot förra årets "Raptor Lake". Den modell som sticker ut är AMD:s Ryzen 7 5800X3D som tack vare sitt ytterligare cacheminne kan ta hem vinsten i många av testerna. X3D-modellerna ur Ryzen 7000-serien ville dessvärre inte samarbeta med låst klockfrekvens, så de fick stryka på foten ur testerna.

Samma scenario målas upp när vi växlar över till upplösningen 1080p, där Core 14000-serien presterar likvärdigt med Core 13000. AMD håller fanan högt med Ryzen 7 5800X3D, åtminstone sett till den genomsnittliga bildfrekvensen.