Slutsats

Samtliga möss i detta test håller hög kvalitet och bygger på stabil teknik. Mionix som är en nykomling på den svenska marknaden håller förväntningarna. Både Saiph 3200 och Saiph 1800 är stabila möss med bra och användbara funktioner. De är även robust byggda. Inte ens om man skulle råka kliva på en mus, skulle den gå sönder. Alla tre mössen fungerade väldigt bra på Corepad C1-musmattan i tyg där de hade en bra friktion med gott motstånd. Mionix-mössen hade dock lite bättre fötter och kändes bättre på båda musmattorna. Både Mionix Saiph och Sidewinder X5 hade väldigt låg friktion på den hårda plastmattan vilket gör att de "flöt runt" lätt.

Mionix Saiph 3200

På pappret ser Saiph 3200 riktigt intressant ut. Den har de flesta funktioner man kan kräva av en spelmus men kostar betydligt mindre än tidigare möss vi testat med samma funktioner. Viktsystemet är smart och gör att man kan göra musen bättre för en själv. Att kunna byta DPI med ett klick är smidigt och att skrollhjulet byter färg beroende på vilken DPI som musen har är både smidigt och tufft.

Saiph 3200 är dock inte felfri. Den är rätt hög vilket gör att det är svårt att få in skön precision. Tumgreppet som är räfflat är definitivt något nytt men gör greppet inte skönare eller mer komfortabelt vilket är lite trist. Skrollhjulet är dessutom lite för högt placerat som gör det obekvämt att använda.

Musen flyter på mycket bra på vår tygmatta i testet och fötterna är möjligen bland de bästa vi har sett. Även fingerknapparna är mycket behagliga att trycka på. Om man bortser från höjden är formen även mycket bra. Mjukvaran är inte jätteavancerad men gör det den ska. Knapparna för ändring av rörelseupplösning och för makron kan konfigureras på ett mycket enkelt sätt. Möjligen den mest användarvänliga makromjukvara vi stött på. Då får vi också komma ihåg att versionen på mjukvaran är 1.0.

Fördelar:

  • Fötter med låg friktion

  • Viktsystem

  • Bra och smidig funktion funktion för ändring av rörelseupplösning (DPI)

Nackdelar:

  • Något hög, vilket försämrar precisionen

  • Högt satt skrollhjul

Saiph 3200 kostar cirka 500 kronor. Lägsta pris just nu: .

Mionix Saiph 1800

Saiph 1800 var definitivt en överraskning i detta test. Musen är en nedbantad version av Saiph 3200 och har en lägre maximal rörelseupplösning, inget viktsystem och inget räfflat tumgrepp. Den har helt klart oddsen emot sig. Men trots detta fann vi att Saiph 1800 var bättre än sin storebror. Tumgreppet är mycket skönt och komfortabelt, vikten känns perfekt och den har samma typ av fötter. Tumknapparna är även mycket bra designade.

Gillar man att byta rörelseupplösning ofta i spel är dock musen inte något att satsa på. När man trycker på knappen tar det nästan en halv sekund innan bytet sker och det är väldigt svårt att byta från hög till låg rörelseupplösning. Skrollhjulet slinter även när man skrollar snabbt vilket är trist.

Musen har ett relativt lågt pris för en spelmus och känns riktigt prisvärd. Mjukvaran är stabil men kanske något torftig. Mionix är som sagt en ny tillverkare så troligen kommer vi se antalet funktioner öka i framtiden. Generellt är musen mycket komfortabel och skön att hantera och vi ser med spänning på framtiden vad Mionix kan erbjuda.

Tack vare mycket bra design överlag på musen, bra "fötter", enkel och användarvänlig programvara samt ett mycket bra pris väljer vi att ge denna mus utmärkelsen "Prisvärd".

Fördelar:

  • Nästan perfekt tumgrepp

  • Fötter med låg friktion

  • Enkel och användarvänlig programvara

  • Bra pris

Nackdelar:

  • Seg funktion för ändring av rörelseupplösning (DPI)

  • Skrollhjulet hoppar över steg när man skrollar snabbt

Saiph 1800 kostar cirka 400 kronor. Lägsta pris .

Microsoft Sidewinder X5

Det är med blandade känslor vi summerar våra erfarenheter av Sidewinder X5 från Microsoft. Likt storebrodern Sidewinder har den ett mycket speciellt utseende vilket troligen avskräcker många. Kan man se bortom detta hittar vi en mycket attraktiv mus men som tyvärr inte har utvecklats. Vi trodde att Microsoft skulle optimera musen åtminstone lite när en ny version skulle släppas, men så är ej fallet. Sidewinder X5 är fortfarande för stor för att vara riktigt skön.

Fingerknapparna och skrollhjulet på Sidewinder X5 är mycket sköna att jobba med, tumgreppet kunde vara skönare men ger en god precisionskänsla. Tumknapparna är något malplacerade så det tar ett tag innan man vänjer sig. Storleken gör dock att precisionen är god vid små rörelser och kan man vänja sig vid detta är vi säkra på att den vinner sina gamerhjärtan.

Mjukvaran till Sidewinder X5 har knappast försämrats sedan vi testade den ursprungliga Sidewinder. Programspecifika funktioner, accelerationskontroller, en mycket bra makrofunktion samt en enkel funktion för ändring av rörelseupplösning gör programvaran nästan perfekt.

Skulle Microsoft ha gjort "baken" på musen lite mindre på Sidewinder X5 skulle det förmodligen vara en av de bästa möss vi testat. Men skillnaden mellan mössen är inte speciellt stor. Ett problem som Microsoft förmodligen brottas med är att den ursprungliga Sidewinder-musen kostar ungefär lika mycket som X5-varianten, vilken är tänkt som en billigare budgetversion.

Fördelar:

  • Sköna fingerknappar och stabilt skrollhjul

  • Mycket kompetent programvara

  • Bra precision vid finlir

  • Bra funktion för ändring av rörelseupplösning (DPI)

Nackdelar:

  • Stor bakdel

  • Relativt dyr

Microsoft Sidewinder X5 kostar cirka 500 kronor. Lägsta pris .