Prestanda

I den här delen av testet ska vi undersöka vad routern verkligen går för. Routern pressas till sitt yttersta på både det trådlösa och det vanliga nätverket.

För att få så rättvisande resultat som möjligt har vi valt att använda ett trådlöst nätverkskort från Intel, vilket finns integrerat i många bärbara datorer med stöd för N-standarden.

Det första testet är utfört med bra förhållanden vilket är fri sikt på cirka tre meter och en okrypterad anslutning. För jämförelse har vi med den prisbelönta modellen DIR-655 från D-Link med.

Det första resultatet är imponerande och bland det bättre vi har sett. 47 Mbit/s för en filöverföring får ses som mycket bra och är nästan identiskt med vad DIR-655 presterar.

När anslutningarna ökar till tio stycken drar Sitecoms router iväg och hamnar på imponerande 88 megabit per sekund. D-Link lägger sig en bit bakom på 74 Mbit/s.

När anslutningarna ökar upp emot tusen stycken börjar Sitecoms router få jobba och D-Link får något bättre resultat.

Den trådlösa anslutningen var stabil under hela testet och även om anslutningarna var uppemot tusen stycken dukade inte routern under, utan routern fungerade precis som den skulle.

Ovanstående test var utan kryptering för att få ut bästa möjliga prestanda. Många pratar om att krypteringen äter upp en bit av hastigheten och gör nätverket långsammare.

I nästa test utför vi samma tester, fast den här gången med WPA2-kryptering aktiverad.

Vid en anslutning ökar oväntat hastigheten för Sitecom, medan D-Link ligger kvar på ungefär samma hastighet. Vi har ingen förklaring till detta, men ser senare i testet att D-Links router agerar likadant vilket gör att det troligtvis är något i protokollet.

Vid tio anslutningar ligger Sitecom på identiskt resultat som med utan kryptering medan D-Link har ett försämrat resultat på cirka tio megabit per sekund.

När vi ökar antalet anslutningar till hundra och uppåt börjar hastigheten minska jämfört med okrypterat. Men skillnaden är inte stor och kan i princip anses som försumbar.

I ovanstående diagram utförs samma test, fast med en tjock betongvägg i vägen för router och dator.

Vid en anslutning minskar hastigheten med cirka tio Mbit/s för både Sitecom och D-Link. När vi ökar antalet anslutningar blir gapet mellan fri sikt och betongväggen större, men det håller sig trots allt under tjugo megabit per sekund i differens vilket är riktigt bra resultat.

Vid en anslutning är det ingen större skillnad mellan krypterat och okrypterat. Vi upplever samma fenomen med D-Link som med Sitecom tidigare, det vill säga ett bättre resultat med kryptering.

Vid tio anslutningar börjar krypteringen märkas av och hastigheten försämras något. Vid hundra anslutningar presterar båda routrarna identiskt. De lyckas överföra 25 megabit per sekund och tappar cirka 5 megabit per sekund jämfört med okrypterat.

Vid tusen anslutningar får Sitecoms router börja jobba och halverar nästan sin hastighet. D-link bibehåller en ganska liten skillnad mellan krypterat och okrypterat och tappar endast sju megabit per sekund.

Sitecom får anses prestera bra, speciellt upp till tio anslutningar. När antalet anslutningar stiger upp mot tusental får processorn börja arbeta och hastigheten sjunker. D-link har inga problem med hastigheten vid många anslutningar och presterar något bättre än Sitecom.

Nästa test är till för att få fram ett riktvärde på hur snabb internetanslutning routern klarar av. Många routrar har portar som klarar hundra och till och med tusen megabit per sekund.

Men när vi kommer till detta test börjar många produkter gå på knäna och lever inte upp till specifikationerna. Om ni vill ha något att jämföra resultaten med rekommenderar jag att läsa diagram från tidigare tester (N-routrar i stort test och sex routrar under femhundringen).

D-Links DIR-655 har har tidigare stått relativt själv på tronen med en imponerande prestanda på WAN-porten. Mot alla odds vinner Sitecom på marginalen med tre Mbit/s över DIR-655 vid en simultan anslutning. Vid tio anslutningar visar D-Link sin styrka och får åter övertaget, även om det inte är mycket. D-Links styrka håller i sig och den ligger något bättre till i prestanda fram till tusen anslutningar där det endast skiljer en megabit mellan de båda konkurrenterna. Sitecom klarar alltså detta test utan problem och ger ett imponerande resultat!

Då el börjar bli ganska dyrt har vi även valt att mäta upp elförbrukningen.

Värdet som är uppmätt är under full belastning. Idle-värdet ligger relativt stabilt på en watt under redovisat värde.

Denna siffra ska vara så låg som möjligt och nio samt åtta watt anses som bra. Jämförelsevis finns det saker som drar många gånger mer ström i ett hem.