Skärmar

Kraftfulla datorer i all ära, det är skärmen vi vilar ögonen på och det gäller att bilden lever upp till kraven. Här hittar du tester, testpiloter och guider om skärmar och TV-apparater från tillverkare som AOC, Samsung, ASUS, Gigabyte, MSI, LG, TCL, Acer, Benq och Lenovo, där vi undersöker om de håller måttet för spel, arbete och underhållning.

Klicka för mer information

Uppdateringsfrekvens, upplösning, storlek, färgkorrekthet och pris är alla viktiga parametrar som helt beror på användningsområdet. Bland de som spelar är välflytande 120 Hz, 144 Hz eller kanske 240 Hz perfekt, men även för den som använder bildskärmen för arbete uppskattar i regel bildfrekvens norr om 60 Hz. De snabbaste skärmarna idag uppdaterar i 360 Hz men även 480 Hz lär finnas på horisonten.

För spelande är det också viktigt att titta på eftersläp, som med paneltyper som IPS och VA är inneboende problem. Det finns tekniker för att minska detta, men hur bra de fungerar i praktiken varierar från produkt till produkt. Något annat som varierar är funktionen hos variabel bildfrekvens, även kallad VRR eller adaptiv bildsynkronisering. AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Teknikerna matchar skärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortet, för att undvika tearing och göra spelupplevelsen bättre.

Med arbete hemifrån är ergonomiska aspekter också av yttersta vikt, där bakgrundsbelysning och stativets inställningsmöjligheter är komponenter. Arbete framför skärmen kan också underlättas av inbyggda USB-hubbar eller KVM-switch, som tillåter samma kringutrustning att användas för olika datorer, som speldatorn och den bärbara som hör till jobbet.

Otaliga timmar framför skärmen kräver också att bilden ser bra ut, men för den som ägnar sig åt foto eller video måste färgerna också stämma överens med verkligheten. Detta testat och utvärderas i tester och testpiloter. Den subjektiva upplevelsen av en skärm säger mycket mer än vad specifikationsbladet gör, varför testerna görs över en tid och med skärmen som en del av arbetsplatsen och spelsystemet.

Slutligen, vilken upplösning och storlek är den bästa? Ultrabreda skärmar kan ersätta flerskärmslösningar, TV kan användas för den som vill ha maximal bildyta och inbyggt ljud, medan mindre skärmar kan vara perfekt för den som måste se hela skärmen samtidigt i snabba e-sportspel. 4K UHD / 2160p, 1440p och 1080p är det vanligaste upplösningarna och bildförhållandet 16:9 är förknippat med dessa. De bredare skärmarna har format som 21:9 och 32:9, som kan vara perfekt för att använda flera fönster sida vid sida.

Visa mer
94

Achieva Shimian QH2700 – andrasortering från Korea med AH-IPS

Entusiaster privatimporterar "Koreaskärmar" med tillsynes påkostade skärmpaneler och kan spara många tusenlappar på kuppen. I testlabbet undersöks en av de mest omtalade modellerna.

98

Dell Ultrasharp UP2414Q – 4K-upplösning och aggressiv prissättning

Billigare skärmar med 4K-upplösning hör inte enbart till #framtiden. Dell är tidigt ute med prispressaren Ultrasharp UP2414Q, som nu får en omgång i SweClockers testlabb.

209

Eizo Foris FG2421 – gaming med hög uppdateringsfrekvens och VA-panel

Japanska Eizo introducerar en ny gamingskärm med höjdpunkter som 240 Hz uppdateringsfrekvens och VA-panel. SweClockers bildexpert Thomas Ytterberg sätter nykomlingen på prov i testlabbet.

91

Asus Designo MX279H – IPS-skärm i 27 tum med 1080p-upplösning

I testlabbet står Asus Designo MX279H, en stilmedveten 27-tummare med 1920 x 1080 pixlar och IPS-panel – men även en och annan oväntad egenskap i bagaget.

102

Asus PB278Q – 27-tummare med PLS-panel

Ytterligare en 27-tummare hittar till testlabbet och denna gång gäller det Asus PB278Q med PLS-panel, som ska vara en funktionell skärm för den med krav på färgkvalitet och bildåtergivning.

105

Dell Ultrasharp U2713HM

Stora skärmar med högre upplösning än 1080p är på frammarsch och några av de populäraste modellerna kommer från datortillverkaren Dell. SweClockers inleder en serie tester av bildskärmar med storsäljaren Ultrasharp U2713HM.