Skärmar

Kraftfulla datorer i all ära, det är skärmen vi vilar ögonen på och det gäller att bilden lever upp till kraven. Här hittar du tester, testpiloter och guider om skärmar och TV-apparater från tillverkare som AOC, Samsung, ASUS, Gigabyte, MSI, LG, TCL, Acer, Benq och Lenovo, där vi undersöker om de håller måttet för spel, arbete och underhållning.

Klicka för mer information

Uppdateringsfrekvens, upplösning, storlek, färgkorrekthet och pris är alla viktiga parametrar som helt beror på användningsområdet. Bland de som spelar är välflytande 120 Hz, 144 Hz eller kanske 240 Hz perfekt, men även för den som använder bildskärmen för arbete uppskattar i regel bildfrekvens norr om 60 Hz. De snabbaste skärmarna idag uppdaterar i 360 Hz men även 480 Hz lär finnas på horisonten.

För spelande är det också viktigt att titta på eftersläp, som med paneltyper som IPS och VA är inneboende problem. Det finns tekniker för att minska detta, men hur bra de fungerar i praktiken varierar från produkt till produkt. Något annat som varierar är funktionen hos variabel bildfrekvens, även kallad VRR eller adaptiv bildsynkronisering. AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Teknikerna matchar skärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortet, för att undvika tearing och göra spelupplevelsen bättre.

Med arbete hemifrån är ergonomiska aspekter också av yttersta vikt, där bakgrundsbelysning och stativets inställningsmöjligheter är komponenter. Arbete framför skärmen kan också underlättas av inbyggda USB-hubbar eller KVM-switch, som tillåter samma kringutrustning att användas för olika datorer, som speldatorn och den bärbara som hör till jobbet.

Otaliga timmar framför skärmen kräver också att bilden ser bra ut, men för den som ägnar sig åt foto eller video måste färgerna också stämma överens med verkligheten. Detta testat och utvärderas i tester och testpiloter. Den subjektiva upplevelsen av en skärm säger mycket mer än vad specifikationsbladet gör, varför testerna görs över en tid och med skärmen som en del av arbetsplatsen och spelsystemet.

Slutligen, vilken upplösning och storlek är den bästa? Ultrabreda skärmar kan ersätta flerskärmslösningar, TV kan användas för den som vill ha maximal bildyta och inbyggt ljud, medan mindre skärmar kan vara perfekt för den som måste se hela skärmen samtidigt i snabba e-sportspel. 4K UHD / 2160p, 1440p och 1080p är det vanligaste upplösningarna och bildförhållandet 16:9 är förknippat med dessa. De bredare skärmarna har format som 21:9 och 32:9, som kan vara perfekt för att använda flera fönster sida vid sida.

Visa mer
19

Testpilot: AOC Agon AG272FCX6 – snabb 1080p-skärm med 165 Hz

Testpilot Björn "Deriveh" Höjing ger sig i kast med nästa skärm ifrån AOC. Den här gången är det en kvick 1080p-variant i 165 Hz med en välvd VA-panel och AMD Freesync som spelen ska flyta på.

34

Asus ROG Swift XG49VQ – 49-tumsskärm med VA-panel, 144 Hz och Freesync 2 HDR

Asus ROG Swift XG49VQ är den välvda spelskärmen som breder ut sig på skrivbordet med en halv 4K-upplösning och är en direkt ersättare till att köra med dubbla skärmar.

195

Acer Nitro XV273K – 144 Hz och 4K UHD till slagkraftigt pris

Acer förenklar sin Predator X27 men behåller kvalitetspanelen och lyckas också sänka priset rejält, samtidigt som de erbjuder IPS-teknik och 4K UHD i 144 Hz.

37

LG 34GK950F och 34GK950G med Freesync eller G-Sync – Lika men ändå inte

LG:s ultrabreda duo med 34-tums IPS i upp till 144 Hz visar att det går att kombinera spelskärmar med hög bildkvalitet. LG visar också att likadana paneler inte måste ge samma upplevelse.

33

Testpilot: AOC Agon AG273QCX – gamingskärm med AMD Freesync och 144 Hz

Testpilot Björn Höjing tar en närmare titt på AOC:s senaste 27-tumsskärm, med välvd VA-panel och 144 Hz ackompanjerat av AMD Freesync.

34

Testpilot: AOC Agon AG322QC4 – välvd spelskärm med 144 Hz och AMD Freesync

Testpiloten Simon Alling undersöker en gamingskärm modell större med välvd VA-panel, 2560 × 1440 pixlar i 144 Hz och AMD Freesync 2.

23

Lenovo L27m-28 – 27-tumsskärm med 75 Hz och USB Type-C

SweClockers testar Lenovos nya skärm, som med IPS-panel, 75 Hz med Freesync, låg input lag och USB Type C-anslutning som också kan ladda bärbara datorer sticker ut från mängden.

25

Testpilot: Philips 276E8VJS – 4K UHD för den med begränsad budget

Tiden då 4K UHD var nästa stora steg i upplösningsdjungeln är förbi, något Philips visar med sin nya modell 276E8VJS. Följ med testpiloten Dinoman när han undersöker vad den går för.

35

Benq EX3203R – 32-tums VA-panel med 144 Hz och Freesync 2 HDR

SweClockers testar Benq:s skärm EX3203R och möts av en skärm som uppvisar många goda egenskaper, men dras ned av problem med hantering av HDR och uppdateringsfrekvens.

53

Testpilot: AOC C24G1 – välvd 24-tumsskärm med Freesync och 144 Hz

Testpiloten Dinoman ger sig i kast med något av det senaste som AOC har att erbjuda, i form av företagets nya 24-tumsskärm C24G1.

61

Asus ROG Swift PG27UQ – sammanfattning och omdöme

Asus ROG Swift PG27UQ sätter en ny norm för spelskärmar med 4K/144 Hz, local dimming och HDR. SweClockers sammanfattar tidigare delar och ger skärmen ett slutgiltigt omdöme.

31

Asus ROG Swift PG27UQ: Ny mjukvara ska lösa 144 Hz-problemet – samt uppföljning

Asus meddelar att ny mjukvara har tagits fram som åtgärdar att bilden blir för mörk vid 144 Hz. Del 5 av testet Asus ROG Swift PG27UQ följer upp diskussionerna runt G-Sync-modulen.

26

Asus ROG Swift PG27UQ: Hur den faktiskt är som bildskärm – och lite till

Testet av Asus ROG Swift PG27UQ fortsätter, där vi följer upp problemen med det som faktiskt fungerar och dessutom fungerar bra. PG27UQ är en skärm som kombinerar många egenskaper i ett.

69

Asus ROG Swift PG27UQ: Stora kompromisser vid 144 Hz i 4K-upplösning

I praktiken är det 4K i 120 Hz som gäller för Asus PG27UQ. SweClockers går igenom den komplexa situationen med bandbredd, subsampling och mitt i allt ett fel som gör bilden för mörk.

39

Asus ROG Swift PG27UQ: Local dimming och skärmpanel

Med 384 zoner local dimming är PG27UQ i klass med flaggskeppsmodellerna bland TV-apparaterna. Något som också visar sig stämma i praktiken. SweClockers tittar på Variable Backlight-funktionen