Den svenska delen av datorbranschen är inte bortskämd med mässor på hemmaplan. Captech Expo är ett återkommande konvent som samlar stora delar av branschen för en heldag på Eriksbergshallen i Göteborg. SweClockers var givetvis på plats för att ta en titt på höstens nyheter.

Fractal Design

Redan vid entrén stod representanter från svenska Fractal Design med en monter utöver det vanliga. I gigantiska isblock hade chassi- och nätaggregatstillverkaren frusit ned hela datorlådor, vilket inte minst lockade många nyfikna blickar.

Bland produkterna med i utställningen märktes givetvis den populära datorlådan Define R3, uppföljaren Define XL, minstingen Array samt nätaggregat ur serien Tesla. Fractal Designs representant skvallrade dessutom om att vi kan se fram emot hela åtta nya produkter de närmaste månaderna.

Benq

Taiwanesiska Benq, som främst syns till i Sverige med skärmar och projektorer, laddar upp inför hösten och vintern med en mängd nya modeller. Mest syns den 3D-redo XL2410T, en 24-tummare med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Dessutom planerar företaget att satsa på kvalitetspaneler av typen VA även i lägre prissatta modeller. Mer om detta i oktober.

Be Quiet

Tyska Be Quiet satsar under hösten och vintern på högpresterande nätaggregat i 80 Plus Silver och Gold-klasserna. På mässan visades bland annat ett nytt Dark Power Pro med modulära kablar och Gold-märkning samt de tysta fläktarna Silentwings USC.

MSI

Tillverkaren MSI siktar på att differentiera sina produkter med extra högkvalitativa komponenter. I praktiken innebär det att företagets grafikkort och moderkort ska hålla högre driftsäkerhet och även få ett uppsving i livslängd. I montern syntes bland annat färska R5770 Hawk och N460 Cyclone, båda med specialdesignade kylare.

Gigabyte

Taiwanesiska Gigabyte är främst känt för moderkort och grafikkort, men till hösten satsar företaget på en mängd kringutrustning som tangentbord och möss, samtliga anpassade för gamers och datorspel. Främst i ledet är det nya tangentbordet Aivia K8100 som bland annat är utrustat med en mängd makrofunktioner, LED-belysning och touchknappar.

Netgear

Nätverksföretaget Netgear gör ett avtramp från de traditionella områdena och släpper en strid ström nya produkter, bland annat NAS-lagring och mediaspelare. Företaget fokuserar på lättanvända produkter med "riktig plug and play", i praktiken att det inte behövs några särskilda förkunskaper för att komma igång med nätverkslagring eller mediatittande.

Seagate

Även Seagate rör sig bort ifrån kärnverksamheten och satsar på mer kompletta produktgrupper för konsumentmarknaden, bland annat portabla hårddiskar som ingår i hela ekosystem med nätverkslagring och mediaspelare. Allra mest uppmärksamhet drog serien GoFlex som kommer med en mängd tillbehör för flexibel användning.

KFA2

Den alldeles färska grafikkortstillverkaren KFA2 väckte många nyfikna blickar med en mängd nya grafikkort, samtliga baserade på Nvidia Geforce. Bakom företaget står personer från BFG som lade ned sin grafikkortssatsning tidigare under året. KFA2 arbetar just nu med att profilera sina produkter på den svenska marknaden, bland annat modeller med avtagbar fläkt som gör det lättare att hålla kylaren fri från damm.