Alla som någon gång varit på jakt efter datorer och komponenter känner säkert till återförsäljaren Komplett.se, som är av del av norska Komplett Group. Koncernen driver 14 nätbutiker i Norden och har över 600 anställda, varav cirka 400 arbetar på högkvarteret i Sandefjord.

DSC03297.jpg

Resan börjar med ett besök i företagets datacenter, som huserar merparten av koncernens nätbutiker och även drivs från samma lokaler i Sandefjord. Totalt handlar det om cirka 450 servrar som är ansluta till två fiberlinor med en kapacitet på 10 gigabit per sekund vardera.

DSC03256.jpg

När en kund lägger en beställning är chansen stor att systemet skickar den vidare till kärnan i Kompletts postorderverksamhet, nämligen robotlagret. Komplett använder det automatiserade lagersystemet Autostore, som utvecklats av det norska företaget Hatteland.

DSC03255.jpg

I korthet består systemet av ett rutnät med aluminumprofiler, som anpassats utefter lokalens kapacitet. Detta rutnät är i sin tur fyllt med lådor staplade ovanpå varandra. I Kompletts fall handlar det om 16 lådor per hål, vilket ger en total kapacitet på 34 000 lådor i hela rutnätet.

DSC03254.jpg
DSC03306.jpg
DSC03316.jpg

Ovanpå rutnätet opererar 55 batteridrivna robotar, som kommunicerar trådlöst med en styrcentral. Allteftersom beställningar inkommer får robotorna instruktioner att plocka fram tillhörande lådor med beställda varor till toppen av rutnätet.

DSC03312.jpg

Detta sker kontinuerligt och systemet ser dessutom till att optimera så att populära produkter hamnar i toppen av staplarna, för snabbare åtkomst. I fall där produkten ändå ligger långt ner i stapeln kan robotorna samarbeta för att lyfta fram rätt låda till toppen.

DSC03267.jpg

Själva packningen av produkterna sker dock inte automatiskt utan hanteras av lagerpersonal. Ett tiotal packare står redo bakom en glasvägg. När en order ska behandlas är en robot redan redo att leverera den första varan genom en lucka. I snitt plockar en anställd drygt 100 varor i timmen, vilket kan jämföras mot tiden innan robotlagret, då det istället endast plockades 100 varor per dag.

DSC03322.jpg

När plockningen är klar transporteras de öppna kartongerna på ett rullband till lagrets nedervåning. Här samlas paketen upp och körs genom en maskin som värmer upp krympplasten i kartongerna. Detta gör att varorna hålls på plats och inte skramlar runt i kartongen under transporten. Kartongerna skickas sedan vidare till en maskin som försluter paketen och fäster fraktlappen.

DSC03319.jpg

Därefter är paketet redo att skickas till kunden. Ibland kombineras varor från robotlagret med större produkter, som hanteras från ett lager på nedervåningen. Detta gäller exempelvis chassin, vilket får oss att återvända till robotlagret på övervåningen.

DSC03277.jpg

Vid robotlagret står nämligen även dedikerade plockare som samlar ihop komponenter till Kompletts PC-produktion. De olika delarna läggs i backar och kombineras sedan med ett tillhörande chassi från nedervåningens lager.

DSC03330.jpg
DSC03288.jpg
DSC03332.jpg

När alla nödvändiga komponenter samlats rullar de blivande datorerna in i PC-verkstaden, där de möts av en montör. Komplett har uppemot 14 montörer på plats samtidigt i verkstaden och varje individuellt system tilldelas en specifik anställd, som bygger datorn från början till slut.

DSC03281.jpg

Det tar mellan tio minuter och en timme för en montör att färdigställa ett system, beroende på hur komplext bygget är. Hur många datorer som byggs per dag varierar. Rekordet uppgår till 276 datorer på en dag och årsbästa är hela 38 000 färdigbyggda datorsystem, vilket uppnåddes år 2013.

DSC03280.jpg

När monteringen är avklarad flyttas systemen till en avdelning för installation av operativsystem och mjukvara. I samband med detta körs även diagnostiska tester för att upptäcka exempelvis defekta komponenter innan datorsystemen levereras till kunderna.

DSC03279.jpg

När installationen och diagnostiken är avklarad återstår det bara att packa ned systemet med tillbehör såsom tangentbord och möss. Därefter är datorn redo att skeppas iväg till en förväntansfull kund någonstans i Norden.