AMD Kaveri för bärbara datorer

Redan vid den stationära lanseringen av Kaveri i början av året talade AMD högt om hur arkitekturen designats för att "vinna" i bärbara datorer, men det är inte förrän nu den gör entré på mobil front. Arkitekturen är helt identisk med den stationära varianten och den som är intresserad av en djupare genomgång rekommenderas därför att läsa recensionen:

Kaveri_Mobile_Bärbar-3.jpg
Kaveri_Mobile_Bärbar-4.jpg
Kaveri_Mobile_Bärbar-5.jpg
Kaveri_Mobile_Bärbar-6.jpg
Kaveri_Mobile_Bärbar-9.jpg

I korthet introducerades CPU-arkitekturen Steamroller, som bygger vidare på den grund som lades av Bulldozer. Förändringarna ligger framförallt i att "mata" kärnorna snabbare för ökad prestanda vid en given klockfrekvens, men även att ge högre energieffektivitet.

Den andra stora nyheten är samma GPU-arkitektur som återfinns i grafikkretsen Hawaii. Trots att AMD tidigare inte velat kalla det för en ny arkitektur är nu det officiella namnet Graphics Core Next 2.0 (GCN 2.0), som framförallt kommer med förbättringar i energieffektivitet och delad minnesarkitektur.

Då det handlar om GCN 2.0 återfinns även stöd för tekniker som AMD Trueaudio och applikationsgränssnittet Mantle, som ger lägre overhead för CPU-delen och mer effektiv användning av alla tillgängliga trådar. Andra finesser är de inbyggda funktionerna UVD 4.2 och VCE 2.0 för videokodning.

En av huvudingredienserna i Kaveri är HSA eller Heterogenous System Architecture. Den stora fördelen är att både CPU och GPU kan arbeta på samma data i systemminnet, istället för att kopiera till och från varandra som i tidigare APU:er. Det här ska ge en signifikant ökning i prestanda för applikationer som stöder generella beräkningar med GPU-delen, men även ökad energieffektivitet är en möjlighet med tekniken.

AMD Tech Day  - January 14 NDA_5.jpg

Den sista och kanske avgörande komponenten i den nya mobila plattformen jämfört mot tidigare generationer är övergången till 28 nanometer. Tillverkningstekniken innebär nackdelen med lägre klockfrekvenser vid högre TDP-värden än föregående 32 nanometer, men ska vara bättre vid lägre – någonting som således bör spela in med den bärbara lanseringen av Kaveri.

Batteritid

Den föregående generationen Richland fick ett närmast obefintligt genomslag inom bärbar datorer, någonting som till stor del kan tillskrivas lanseringen av Intel Haswell vid ungefär samma tidpunkt. En signifikant ökning i batteritid vid en given batterikapacitet mot tidigare generationer gjorde att intresset för Richland bland OEM-tillverkare varit praktiskt taget obefintligt.

Det är fortfarande för tidigt att säga vad som kan väntas av Kaveri då drifttid kan variera enormt mellan olika datorer. Istället tillhandahåller AMD siffror på vad som uppnåtts internt – värden som bör tas med en rejäl nypa salt. Samtliga tester har utförts med en 14-tumsdator med ljusstyrkan 100 cd/m2 och en batterikapacitet på 56 wattimmar.

Kaveri_Mobile_Bärbar-12.jpg

Vid E-bokläsning, ett scenario där datorn är nästan helt utan belastning, uppnås 11 timmar. Detta sjunker till 9,2 timmar vid surfning och går ned ytterligare till 5,3 timmar vid videouppspelning. Just videouppspelning är ett område där AMD sedan några år tillbaka haft underligt låg drifttid, och detta ser även ut att vara fallet med deras senaste processorfamilj.

Det är omöjligt att dra några slutsatser utifrån AMD:s egna siffror, men mellan tummen och pekfingret bör en dator med Kaveri ha lägre drifttid än en motsvarande med Intel Haswell. Hur det egentligen ligger till hoppas redaktionen kunna reda ut när partnertillverkade datorer hittar ut på marknaden.