Moderkort: Asus Z97-A

Med Haswell Refresh behåller Intel sockel 1150, men väljer att introducera uppdaterade styrkretsar. För entusiaster handlar det framför allt om toppmodellen Z97, vilken tillför nya funktioner jämfört med fjolårets Z87. Kompatibilitet finns dock – de nya processorerna fungerar i äldre moderkort och vice versa.

Bild2.JPG

Styrkretsen Z97 åt sidan, när det kommer till att välja ut en specifik modell är det desto klurigare. Alla stora tillverkare har flera varianter på marknaden, där skillnaderna i många fall handlar om sekundära komponenter utan direkt prestandapåverkan.

För att gallra i utbudet ställer SweClockers ett par baskrav. Redaktionen begränsar sig primärt till ATX-modeller för att ge gott om plats åt eventuella expansioner, samt drar nedre gränsen vid varianter som är redo för framtida SLI/Crossfire genom möjlighet till x8/x8 PCI Express 3.0.

Trots kravlistan handlar det fortfarande om dussintals olika modeller. En bra tumregel här är att se över egna behov, och fundera på vilken extrautrustning som är värd ytterligare slantar. Många USB- eller SATA-portar kan till exempel se bra ut på papperet, men innebär samtidigt inga praktiska vinster om bara ett fåtal enheter kopplas in.

asus_0015_Background.jpg

För åres sommardator faller valet på Asus Z97-A. Modellen ligger i företagets mellanklass och bjuder på bland annat bra utrustning och jämn prestanda till rätt prislapp, något som räckte till betyget "Utmärkt" i SweClockers recension.

Asus står även till tjänst med funktionen EZ Tune Wizard, vilket gör enklare överklockning till en barnlek. UEFI-konfigurationen är uppdaterad för årets moderkort, vilket bland annat betyder nytt upplägg, bättre prestanda och nytt färgschema.

Läs SweClockers recension av Asus Z97-A.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

MSI Z97 Gaming 5

ASRock Z97 Extreme6

Asus Z97-Pro Wi-Fi AC

Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK

MSI Z97 MPower

ASRock B85M Pro4

Asus B85M-G

Gigabyte GA-B85M-D3H

MSI B85M-G43

Moderkortsvalet handlar mycket om preferenser och behov, vilket gör en generell rekommendation ganska knivig. Som tur är finns det gott om alternativ, bland annat Asrock Fatal1ty Z97X Killer, Gigabyte GA-Z97X Gaming 5 och MSI Z97 Gaming 5 i samma prisklass. Funktionsutbudet varierar en smula, vilket öppnar upp för personliga favoriter.

Även uppåt i prisklasserna är valmöjligheterna stora. För den som kan tänka sig att spendera lite extra finns exempelvis Asus Z97-Pro Wi-Fi AC, Asrock Z97 Extreme6, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK och MSI Z97 MPower. Det man får för de ytterligare hundralapparna är oftast fler finesser i form av exempelvis inbyggt trådlöst nätverk och mer påkostade ljudkretsar.