Med fallande försäljning på alla fronter och pressade marginaler lägger AMD sitt hopp på framtida lanseringar, där framförallt arkitekturen Zen beskrivs som den enskilt viktigaste. Nu framgår dock att släppet kan komma att dröja längre än vad många först trott.

Branschtidningen Digitimes som varit i kontakt med moderkortstillverkare skriver att arkitekturen inte gör entré förrän det fjärde kvartalet 2016. Det här skulle betyda en introduktion fåtalet månader efter Intels nästa generation Kaby Lake, någonting som enligt rapporten oroar flera av AMD:s partner.

En sen introduktion är inte det enda orosmolnet. Samma källor gör gällande att processorerna kommer tillverkas hos Globalfoundries, som säga lida av låg yield, antalet fungerande kretsar efter produktion, på den 14-nanometersteknik med FinFET-transistorer som AMD avser använda för arkitekturen.

Arkitekturen Zen sägs få 40 procent högre prestanda vid en given klockfrekvens än Excavator, fjärde generationens Bulldozer, och förbättrad energieffektivitet. Därtill får varje kärna Simultaneous Multithreading (SMT), en teknik som länge använts av Intel under marknadsföringsnamnet Hyperthreading, som gör det möjligt för varje kärna att exekvera två samtida trådar.

Först ut med Zen för konsumenter är plattformen Summit Ridge, där den nya sockeln AM4 ackompanjeras av en styrkrets med kodnamnet Promontory. För toppmodellerna väntas åtta kärnor och stöd för DDR4-minne i två kanaler.