Kabelkraven för HDMI

Med kablar för HDMI är det på många sätt både tydlig men också förvirrande. Det stora problemet med förvirring handlar om sammanblandningen med versioner av specifikationer. En kabel följer inte versioner. Istället handlar allt om att kunna överföra den datamängd som krävs för den signal som ska överföras.

Video som tar upp vad som krävs för att en HDMI-kabel ska fungera:

Ju högre datahastighet som ska användas, desto större krav på kabeln. Ju längre avstånd, desto större krav på kabeln. Här kommer de allra flesta nya kablar i korta längder under 3 meter att orka med de 18 Gbps som krävs för 600 MHz pixelklocka och 4K/UHD i 60 Hz med full färgupplösning. Längre än så och det ställs väldigt höga krav på kabelkvaliteten.

En äldre och sliten fem meter lång kabel kanske till och med misslyckas med de blygsamma 4,5 Gbps som krävs för 148 MHz pixeklocka och 1080p/60-signal. Något som en sprillans ny 20-meterskabel kanske lyckas utmärkt med. Så långe signalen klarar sig från störningar på vägen vill säga.

hdmi_kablar_Jenving.jpg

Testverktyg kan användas för att avgöra om signalen kommer fram eller inte.

hdmi_kablar_info.jpg

En signalanalysator kan detaljerad berätta som signalen likt vilken datahastighet som används.

Därför finns alltså ingenting som heter ”HDMI 1.4-kabel” eller ”HDMI 2.0a-kabel” eller något åt det håller. Licensreglerna förbjuder till och med den benämningen som vi skrev tidigare. Men ändå kommer du läsa om ”HDMI 1.4b-kablar” och liknande. ”Hjälpande” röster på nätet och i butiker kommer att rekommendera en kabel med en viss version, något som alltså inte existerar.

Så varför talas och skrivs det om versionsnummer för HDMI-kablar i butiker, här på forumet och till och med artiklar från seriösa publikationer?

Kablar har inte versionsnummer

Den vanligaste förklaringen är som skrivet att man blandar ihop funktion med version. Ett typexempel är att 3 840 × 2 160 pixlar är beskrivet i version 1.4 av specifikationen. Detta leder till missuppfattningen att ”…det behövs en ”HDMI 1.4-kabel för 4K-bild”. Sedan frågan konsumenter om en ny kabel som ”…klarar HDMI 1.4 eftersom jag ska köra 4K…” och butiken som för hundrade gången får frågan börjar skriva ut att ”…ja, kabeln klarar HDMI 1.4….”. En ond cirkel är påbörjad.

Fast en kabel har inte synpunkter på vilken information som överförs. Kabeln består vanligtvis av plast och koppartråd. Kabeln har ingen koll på vilken HDCP-kryptering som används eller ifall du kör RGB eller YCbCr med 8, 10 eller 12 bitar per kanal. Allt sådant handlar om kapaciteten hos kretsarna hos sink och source.

hdmi_fel-kabel-info.png

Exempel på missvisande information. Kabeln kallas för ”version 1.4” och att den ska klara 3D och HDCP. Men sådant bestämmer inte kabeln, utan kabeln är endast en förbindelse mellan sink och source. Vad man vill veta om kabeln är den bandbredd den förväntas klara av eller dess certifiering.

HDMI-Kabeln bryr sig heller inte om huruvida signalen som överförs innehåller 3D, HDR eller liknande bildformat. Att en HDMI-kabel skulle göra det urvalet vore lika troligt som en högtalarsladd endast spelar Celine Dion men vägrar spela Metallica.

Ja, det finns bättre och sämre HDMI-kablar

Allt handlar om att överföra signalen. Faller signalen bort därför att kabeln blir störd eller att spänningen sjunker över en lång kabel så kommer inte signalen fram. Det blir ingen bild eller ett gränsfall med störningar likt ”snö”, vita dansande prickar över bilden. Eller en bild som då och då försvinner.

hdmi_sumpad_hdmi.jpg

Ja, kvaliteten på HDMI-kablar kan skilja sig åt. En del håller för kanske tiotalet ryck in och ut och blir genast sämre om du böjer dem för hårt.

En HDMI-kabel kan därför fungera bättre eller sämre än en annan. Men vi pratar inte om subjektiv kvalitet. När det handlar om bild och ljud som överförs kan kabeln göra rätt eller göra fel. Bitfel för att vara exakt. En sämre kabel orkar inte överföra signalen och det uppstår bitfel eller ingen bild alls. Detta blir tydligare ju längre kabeln du drar och miljön kabeln dras igenom påverkar också möjligheterna för kabeln att göra rätt.

hdmi_bit-fel.jpg

Bitfel yttrar sig på olika sätt beroende var i kedjan de uppstår. Detta är från en glappande HDMI-kontakt. ”Snö” med prickar/pixlar som dyker upp slumpartat över skärmen är ett annan och vanlig effekt av bitfel.

Eftersom signalen som överförs är 8b/10b-kodad och i många fall även HDCP-krypterad finns det heller ingen chans att kvaliteten på kabeln kan påverka själva kvaliteten på bilden. En HDMI-kabeln kan inte påverka bilden i sig annat än att den lyckas överföra varenda bit som det sändes från källan. En sämre kabel klarar inte av att överföra bitarna exakt och det uppstår bitfel i överföringen. Då blir det störningar och därför sämre bild.

Du kan aldrig få subjektivt ”bättre bild” av en HDMI-kabel trots att den är dyr och tillverkad av silver och handtvinnad av tibetanska munkar. Så länge som signalen kommer fram till 100 procent är det identisk kvalitet och identiska egenskaper. Oavsett om kabeln kostade 1 dollar eller 1000 dollar.