Nvidia utannonserade nyligen grafikkorten Geforce GTX 1070 och GTX 1080 och det har länge talats om att AMD är nära att visa upp sin motsvarighet baserade på arkitekturen Polaris. Tidigare rapporter tyder på att detta händer i slutet av maj. Uppföljaren till Polaris blir Vega, som är tänkt att släppas någon gång under 2017, men det ryktas nu om att detta kan hända redan i år.

Det är den tyska hårdvarusajten 3DCenter som rapporterar om att grafikkretsen Vega 10, tidigare främst känd som Greenland, kan lanseras i oktober i år. Detta skulle innebära att den släpps ett kvartal tidigare än AMD:s officiella produktplaner tidigare visat.

Det spekuleras om att AMD valt att flytta fram Vega 10 för att på allvar kunna konkurrera med Nvidias Geforce GTX 1080 och GTX 1070, något som Polaris inte väntas kunna göra – åtminstone i det yppersta prestandasegmentet. Något annat som tas upp är att AMD vill ha en lansering som sammanfaller med Battlefield 1.

Det är sedan tidigare känt att Vega kommer att använda sig av minnestekniken HBM2 för en bandbredd om 1 TB/s och den sägs även komma utrustad med 4 096 streamprocessorer, samma antal som finns i AMD:s grafikkrets Fiji XT, dock med markant högre prestanda tack vare den nya arkitekturen.