När Geforce GTX 480 lanserades i mars 2010 var det kanske inte vad alla önskade sig. Kortet tog visserligen prestandakronan från AMD Radeon HD 5870, men marginalen var mindre än förväntningarna och till priset av bland annat för tiden skyhög effektåtgång.

I november samma år lanserade Nvidia ett nytt flaggskep med arkitekturen Fermi. Den här gång blev resultatet Geforce GTX 580, "Fermi done right" på många sätt. Grafikprocessorn GF110 använde samtliga 512 beräkningsenheter, samtidigt som klockfrekvenserna skruvades upp.

IMG_5733.jpg

Resultatet blev 15–20 procent högre prestanda, dessutom till i princip samma effektåtgång och med en tystare referenskylare som grädde på moset. Det innebar ett kort som trumfade AMD Radeon HD 5870 rejält, och som även slog nästa toppmodell Radeon HD 6970 prestandamässigt på fingrarna.

Snabba tester, åtta år senare

För att få koll på hur Geforce GTX 580 står sig idag laddar SweClockers upp med tre speltester ur den vanliga sviten – Battlefield 1, Destiny 2 och Rise of the Tomb Raider. Varför just dessa? Helt enkelt för att trion representerar de titlar som ger högst FPS-värden, med andra ord bästa möjliga utgångspunkt för födelsedagsbarnet.

Först ut är Battlefield 1, en titel som går att dra runt i hög bildfrekvens även på med dagens mått långsamma grafikkort. Här syns klyftorna omgående, där Geforce GTX 580 inte ens når halvvägs till GTX 780 Ti – jumbokortet i nuvarande testsviten. 30 FPS må vara den ultimata upplevelsen enligt vissa, men för Battlefield 1 på PC känns det onekligen inte helt rätt.

Näst på tur, Destiny 2. Även här handlar det om ett resultat ungefär halvvägs upp till Geforce GTX 780 Ti, vilket tillsammans med Radeon R9 290X ligger sist i ordinarie tabellen. Nivån ligger på 35 FPS, vilket knappast betyder ultimata förutsättningar i ett såpass snabbt spel.

Rise of the Tomb Raider visar sig vara en än större utmaning. Här når Geforce GTX 580 endast upp till cirka en tredjedel av prestandan hos Radeon R9 390 på platsen över. Medelvärdet som presenteras är under 20 FPS – inte ens filmiska 24 FPS, med andra ord svårt att försvara.

Geforce GTX 580 med olika kvalitetsnivåer

Högsta inställningarna i all ära, utmaningen är helt klart anpassad för mer moderna grafikkort. Men, går det att få igång dagens spel om reglagen justeras? Vi låter Geforce GTX 580 tugga igenom ytterligare kvalitetsnivåer i respektive spel.

Battlefield 1

Destiny 2

Tomb Raider

"Ultra"

30/27 FPS

35/27 FPS

19/13 FPS

High

35/32 FPS

43/33 FPS

34/29 FPS

Medium

44/39 FPS

54/43 FPS

41/35 FPS

Low

75/64 FPS

72/57 FPS

50/44 FPS

Lowest

-

-

62/52 FPS

Här står det snabbt tydligt att inställningarna spelar stor roll – kanske inte dagens största överraskning. Med reglagen för respektive spel sänkta till någon form av medelläge blir samtliga titlar helt klart spelbara. Justeras nivåerna hela vägen ned till lägsta nivån handlar det om ytterligare bildfrekvens, över 60 FPS i snitt för hela trion.

IMG_5737.jpg

Det finns fortfarande kraft i Geforce GTX 580

Med siffror i hand står det klart att Nvidias flaggskepp från sent 2010 inte kan mäta sig mot nyare grafikkort – knappast en överraskning för SweClockers medlemmar. Modellen har svårt att dra runt moderna spel med höga detaljnivåer, och hamnar långt efter kort som många idag anser vara hopplöst utdaterade.

För den som är beredd att kompromissa med reglagen finns det dock möjligheter. Vid mediumnivåer och lägre kan GTX 580 fortfarande leverera tillräckligt med bildrutor för en klart godkänd upplevelse, i alla fall för de som sitter med 60 Hz-skärmar. Och i ärlighetens namn, är det ett såpass gammalt grafikkort i burken paras det knappast med en skärm av senaste snitt.

Fler tillbakablickar från testlabbet

Har du varit ägare av ett Geforce GTX 580? Använder du kortet fortfarande? Berätta i kommentarerna!