Under år 2019 storsatsar AMD på TSMC:s 7-nanometersteknik, som förutom att öka transistordensiteten möjliggör för högre energieffektivitet och bättre prestanda. En av de första kretsarna att släppas med tekniken är Vega 20, som tar plats i beräkningskortet Radeon Instinct MI60.

Nu rapporteras att AMD sent i november skickade in en varumärkesansökan till amerikanska United States Patent and Trademark Office (USPTO) för andra generationens Vega. Den nya logotypen ser likt originalet ut som bokstaven "V", men den högra sidan har två streck som går igenom.

Strecken är sannolikt siffran två med romersk numrering (II) och om så är fallet heter således Vega på 7 nanometer just Vega II. Att AMD tagit fram ett sådant varumärke kan också ses som ett tecken att Vega II kan komma att ingå i andra serier än Radeon Instinct, då modellerna MI60 och MI50 som tidigare visat varit utan en logotyp.

Den största nyheten med andra generationens Vega är just 7 nanometer, som ger högre klockfrekvenser än 14 nanometer till lägre strömförbrukning. AMD har även valt att dubblera minnesbussen till en bredd om 4 096 bitar, vilket tillsammans med 32 GB HBM2-minne ger en teoretisk bandbredd om 1 TB/s (1 024 GB/s).

AMD har lovat att inleda leveranserna av Radeon Instinct MI60 till utvalda kunder innan årets slut. Enligt tidigare utsago ska andra generationens Vega inte släppas för konsumenter i Radeon RX-serien.

Mer om nästa generations grafikkort från AMD: