På processormarknaden kan AMD och arkitekturen Zen för första gången på länge konkurrera med ärkerivalen Intel. När det kommer till grafikkort för de högre prestandaklasserna och företagsanvändare hör fjolårets Vega Frontier Edition till AMD:s toppskikt, men prestandamässigt är konkurrenten Nvidias alternativ i Quadro- och Tesla-serierna betydligt mer kraftfulla.

Lisa Su_Next Horizon_1.JPG
Lisa Su_Next Horizon_2.JPG

Under evenemanget Next Horizon presenterar AMD det Vega-baserade beräkningskortet Radeon Instinct MI60, vilken är bestyckad med världens första grafikkrets tillverkad på 7 nanometer. AMD Radeon Instinct MI60 ingår i samma produktfamilj som Radeon Instinct MI25 som avtäcktes 2016 och är ett instickskort som används för att accelerera maskininlärning och liknande beräkningar.

DavidWang_NextHorizon-05.jpg
DavidWang_NextHorizon-07.jpg
DavidWang_NextHorizon-08.jpg

Under huven för Radeon Instinct MI60 syns 64 beräkningsenheter och 32 GB HBM2-minne med stöd för felrättade kod (ECC), med bandbredd på upp till 1 TB/s. Den teoretiska beräkningskraften anges till 14,7 TFLOPS vid enkelprecision (FP32) och 7,4 TFLOPS vid dubbelprecision (FP64), vilket tillsammans med dess beräkningsenheter talar för en klockfrekvens runt 1 800 MHz.

DavidWang_NextHorizon-15.jpg
DavidWang_NextHorizon-16.jpg
DavidWang_NextHorizon-17.jpg
DavidWang_NextHorizon-18.jpg
DavidWang_NextHorizon-19.jpg

Därutöver återfinns stöd för beräkningar i halvprecision (FP16) vilket då ger 29,5 TFLOPS, men det stora dragplåstret är anpassningar för maskininlärning. Här anges hela 59 TOPS vid INT8 och 118 TOPS vid INT4, att jämföra med 56 TOPS respektive 112 TOPS för Nvidias värstingmodell Tesla V100.

DavidWang_NextHorizon-09.jpg
DavidWang_NextHorizon-10.jpg

Stor vikt läggs vid att beräkningskortet är ämnat för datacenter och stöd för hög bandbredd mellan olika delar i systemet. Helt nytt är stöd för PCI Express 4.0 som dubblerar bandbredden till 64 GB/s jämfört med PCI Express 3.0. Samtidigt introducerar AMD Infinity Fabric som buss mellan flera samtida grafikkort och denna har en bandbredd på 100 GB/s. Totalt kan åtta Radeon Instinct MI60 användas i en virtuell maskin, alternativt kan 16 virtuella maskiner dela på ett ensamt kort.

DavidWang_NextHorizon-06.jpg

Övergången till tillverkning på 7 nanometer uppges bidra till en prestandaökning på över 25 procent vid samma effektåtgång, som vid samma klockfrekvens ska vara halverad. Kretsytan för Radeon Instinct MI60 mäter därtill in på 331 mm² och har 13,2 miljarder transistorer, att jämföra med 484 mm² och 12,5 miljarder transistorer för Vega 10 på 14 nanometer.

DavidWang_NextHorizon-11.jpg
DavidWang_NextHorizon-12.jpg

I samband med presentationen av beräkningskortet avtäcker AMD också mjukvaran ROCm 2.0 som är inriktad på just maskininlärning. Mjukvaran har öppen källkod och är kompatibel med AMD:s produkter, liksom processorer från Intel och Nvidias grafikkort.

Lanseringen av Radeon Instinct MI60 med Vega på 7 nanometer ska enligt tidigare utsago äga rum till slutet av året.

Läs mer om Vega på 7 nanometer och eventet Next Horizon: