HDMI har en säker certifiering

HDMI har fått stor spridning, sju miljarder enheter per januari 2018 och där blev problemen med dåliga kablar tydligt mycket snabbare. Särskilt som långa HDMI-kablar varit aktuella i mycket hög utsträckning. Det var för 10 år sedan svårt att få 1080p-signal på 10 meter.

hdmi_high_speed.jpg

Därför påbörjades kring 2008 en process med att certifiera HDMI-kablar i två kategorier, Standard (Category 1) och High Speed (Category 2) för 2 respektive 10,2 Gbps. I samband med HDMI 2.0 under 2013 uppdaterades High Speed till 18 Gbps. Därför förekommer både 10,2 och 18 Gbps som uppgift på High Speed-kablar baserat på när de certifierades.

Problemet med High Speed-certifieringen är att du inte kan verifiera den. Vem som helst kan påstå att deras produkt är certifierad och slänga dit en jpeg-bild med logotypen. Vilket förstås sker i stor skala på en marknad där det säljs miljarder enheter.

Ultra High Speed-certifiering

Uppdatering oktober 2020: Man har kommit igån med certiferingen av Ultra High Speed-kablar vilka ska klara kraven från och med HDMI 2.1-specifikationen med framförallt 48 GBps bandbredd via FRL, Fixed Rate Link. Denna skiljer sig genom en silverfärgad etikett.

HDMI_kablar_certifiering.png

Premium High Speed

Lösningen på High Speed-problemet blev att förbättra själva certifieringsprocessen och göra den spårbar. Detta är då Premium High Speed som garanterar 18 Gbps men också adderar ett krav på att kabeln är skärmad. Orsaken är att HDMI-kabeln vid högre bandbredder som 18 Gbps börjar störa och blir störd av trådlös kommunikation, Bluetooth, Wifi med mera. Premium High Speed adderar även garanti mot detta.

Skanna_HDMI.jpg

Med mobilapp kan du skanna av QR-kod och hologram för att verifiera äktheten hos Premium High Speed-kablar

Och framför allt kan du som konsument kontrollera och verifiera Premium High Speed-kablar genom en App till iOS och Android. HDMI Premium Cable-appen kan läsa av den QR-kod och hologram som finns på Premium High Speed-kablar. Finns ingen sådan kod eller hologram så är produkten inte certifierad. Se upp där då informationen ibland är fel hos butiker.

HDMI_app.png

HDMI 2.1 har ny signalöverföring

Med HDMI 2.1 är en bandbredd om 48 Gbps aktuell. TMDS-signalen som HDMI (och DVI) använder är teknik med mer än 20 år på nacken och är inte helt duglig för högre bandbredd. Därför frångår man TMDS-signalen i den högre bandbredden, alltså över 18 Gbps, till förmån för Fixed Rate Link (FRL). FRL-överföring kommer ställa nya krav på kablarna och där är namnet Ultra High Speed, (Category 3).

hdmi_cable_trans.png

HDMI-kontakt.png

Ethernet för 100 Mbps ingår i HDMI-specifikationen. Dock finns det inga produkter som använder den tekniken. Ethernet på HDMI saknar därför betydelse för vilken kabel du väljer.