Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Lenovo som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

I väldigt många år var 120 och 144 Hz normen för gamingskärmarna på marknaden men år 2016 testade jag en av de tidigare 240 Hz-skärmarna på marknaden, AOC Agon AG251FZ. Då tyckte jag subjektivt inte att uppdateringsfrekvensen 240 Hz vägde upp egenskaperna hos den TN-panel skärmen använde sig av.

Lenovo_Y25-25_A_25.jpg

Sedan dess har skärmmarknaden fullkomligt exploderat och det finns närmast ett alternativ för alla – 300 Hz-skärmar, IPS, Ultrawide och mer därtill. Idag tar jag en titt på Lenovo Legion Y25-25, en skärm från Lenovos gamingserie Legion som har varit på framtåg men som för mig hittills inte riktigt lyckats positionera sig som ett reellt alternativ.

Jag undrar i denna artikel vilken byggkvalitet Lenovo Legion levererar och om det är en riktigt solid 240 Hz-skärm med en panel jag skulle vara nöjd med att ha hemma. För den som vill ha mer objektiva siffror får jag hänvisa till recensionerna som @Laxpudding gör och med fördel kan den nyfikne kika in på den eminenta bildskärmsguide skriven av densamme.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

testpilot_dk.jpg

Testpilot: David Kvist

  • Användarnamn: @DavidtheDoom

  • Registrerad: 2012

  • Plats: Göteborg

  • Specialitet: Elektronik, komponenter och forumknep

Davids datorkarriär tog raketfart när blev medlem på SweClockers. Han har hunnit bli moderator i forumet, rodda SpelClockers, servera kaffe på Dreamhack och även resa till Computex. Han är en av de ursprungliga testpiloterna och bistår dessutom med moderkortsrecensioner för redaktionen.

Enligt David ska datorer helst vara små, tysta och utan blinkande lampor: "RGB är överskattat och ska gå att stänga av". Utöver datornörderiet och intresset för allsköns elektronik uppskattar han även ekonomi och konsumenträtt.

Idag jobbar David professionellt som elektronikingenjör och designar passande nog PCI Express-enheter i M.2-format. Ni hittar honom i forumet och på SweClockers Discord, som han dessutom hjälper till att administrera.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

24,5 tum

Panelteknik

IPS

Upplösning

1 920 × 1 080 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

Max. uppdateringsfrekvens

240 Hz

Skärmfot

Djup: ca 270 mm
Höjdjustering: ca 130 mm
Maximal höjd: ca 380 – 510 mm
Horisontell rotation: ±30°
Vertikal vinkel/tilt: ca -5° – +30°
Pivot: Ja

Adaptiv Synkronisering

G-Sync Compatible
FreeSync Premium

Bildanslutningar

HDMI 2.0 (1 st)
Displayport 1.4 (1 st)

Pris

Lenovo Legion Y25-25 har en gedigen specifikationslista och vid första anblick är det nog bara upplösningen som känns något klen. Det är dock en avvägning som kan tänkas vara rimlig med tanke på prisbilden på runt 3 500 kr.

Skärmen ska ha det dynamiska omfånget "HDR 400" men då HDR 400 i sig inte säger så mycket lämnar jag diskussionen där.

Design och funktion

Uppackningen av skärmen går ovanligt lätt då Lenovo har valt att designa en skärmlåda där en hel sida lyfts bort istället för att en kortsida och frigolit ska besegras innan hårdvaran exponeras.

Lenovo_Y25-25_A_02.jpg
Lenovo_Y25-25_A_03.jpg

Skärmfoten är blå på undersidan vilket kan ses på kanterna och i hålen på foten. Skärmstången monteras med en kaptiv (eng. captive) skruv underifrån. Det finns graderingar på foten som visar att skärmen är centrerad.

Lenovo_Y25-25_A_04.jpg
Lenovo_Y25-25_A_05.jpg
Lenovo_Y25-25_A_06.jpg
Lenovo_Y25-25_A_07.jpg
Lenovo_Y25-25_A_08.jpg
Lenovo_Y25-25_A_09.jpg

Den hydrauliska stången som skärmen monteras på är lätt att känna igen som just en sådan. På huvudet där skärmen hängs på har en plastdetalj monterats. Jag gissar att Lenovo har återanvänt en tidigare design och anpassat till denna skärmen, inget fel med det om skärmen sitter som den ska.

Något som imponerar är stativstången i sig som är i stål och känns riktigt gedigen utan något plastskal som ska vara monterat utanpå. Kabeldragningsdetaljer är det något skralt med, men baktill på stången finns det en ögla som kablar kan fästas eller dras igenom.

Lenovo_Y25-25_A_21.jpg
Lenovo_Y25-25_A_22.jpg
Lenovo_Y25-25_A_23.jpg
Lenovo_Y25-25_A_25.jpg
Lenovo_Y25-25_A_26.jpg
Lenovo_Y25-25_A_27.jpg

Väl monterad på skärmstativet kan skärmen monteras och om något tycker jag väl skärmen är något låg även i högsta läget, 51 cm från skärmens överkant till bordsytan. Notera dock här att jag är 188 cm och det troligen inverkar i hur jag vill ha mina skärmar uppställda.

Det går dock mycket bra att rotera, vrida och luta skärmen på allehanda sätt – överlag imponerar stativet och det ligger nog i topp bland de skärmar jag har testat.

Lenovo_Y25-25_A_11.jpg
Lenovo_Y25-25_A_12.jpg

Utseendemässigt sticker inte skärmen iväg allt för mycket och skriker inte på något sätt att det är en "spelskärm". Bra, tycker undertecknad, som personligen inte gillar RGB-disko eller röriga detaljer. Baktill på skärmen sitter en Lenovo-logga och i plastkåpan är "Legion" ingjutet.

De få detaljer som finns är blå, en färg som går igen i hörlurshållaren på skärmens vänstra sida och märks ut med en liten blå "flagga". Flaggan i sig sticker inte ut på sidan utan bakåt. Framifrån syns alltså inte denna detalj vilket jag tror är uppskattat av den som inte vill använda hållaren.

Lenovo_Y25-25_A_13.jpg
Lenovo_Y25-25_A_14.jpg

Hörlurshållaren är tillverkad i någon metall, gissningsvis aluminium, och känns väldigt gedigen. Den sticker dock bara ut sju centimeter totalt varför stora hörlurskåpor kan tänkas lägga fina fettavtryck på skärmpanelen om användaren inte är aktsam. Ingen perfekt lösning, men absolut en av de robustare lösningarna jag stött på.

Lenovo_Y25-25_A_15.jpg
Lenovo_Y25-25_A_16.jpg
Lenovo_Y25-25_A_17.jpg

Uttag finns det gott om, inte minst fyra USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) varav två laddar även när datorn är avstängd. Perfekt för trådlösa möss, hörlurar, eller varför inte mobiltelefonen. Bildingångar är det något skralare med, endast en HDMI och en DisplayPort återfinns. För den som vill ha analogt ljud ut ur skärmen återfinns även detta på vänster sida.

Panel och bild

Den skärm jag tidigare har testat med uppdateringsfrekvensen 240 Hz var byggd på en TN-panel och jag väntade mig snarast någon halvkass IPS som inte riktigt lever upp till namnet i Lenovo-skärmen. Till min glädje kan jag informera att betraktningsvinklar och färg är väldigt schyssta på Y25-25.

När jag ändå pratar om panelen så kan jag nämna lite kring backlight bleed och ojämnheter i panelen. Jag hade redan packat ned skärmen innan jag kom på att jag borde testat detta, så initialt inget jag reagerade på vilket är ett gott första betyg. Vid normal användning (tänt i rummet och 20–50 procent ljusstyrka) märker jag inget från panelen.

Lenovo_Y25-25_A_33.jpg
Lenovo_Y25-25_A_32.jpg

Om jag drar upp ljusstyrkan till 100 procent och tittar på skärmen i ett släckt rum så kan jag urskilja var ojämnheter existerar, dessa går sedan även att känna igen när jag tänder ljuset i rummet igen. Notera här att det är panelspecifikt och varierar kraftigt mellan exemplar, fotot taget i det släckta rummet blir överdrivet med lång exponeringstid och att sitta med 100 procent ljusstyrka kräver härdade ögon. Inte bekvämt!

Lenovo_Y25-25_A_29_edited.jpg
Lenovo_Y25-25_A_34_edited.jpg

Vidare på panelen, ofta snackar tillverkarna om tunna kanter och jag knep ett foto på skärmen när den var igång – kanterna är tunna men något tjockare i underkant. Lenovo har även valt att sätta upp- och nedknapparna omvänt från vad jag är van vid. Annars har jag inget att klaga på när det gäller skärmens OSD (eng. on-screen display), den gör jobbet utan att krångla.

Att leva med Lenovo Legion Y25-25

För att få en insikt i vad jag har för utgångspunkt kan jag nämna att jag till vardags för det mesta sitter med mina två 27"-skärmar, båda med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar och paneler av IPS-typ. Den primära skärmen är Freesync-kapabel och har uppdateringsfrekvensen 144 Hz.

Jag hade ljugit om jag hade hävdat att det inte hade varit märkbart att kliva ner i upplösning till den upplösning som Lenovo Legion Y25-25 har. Även storleken kändes initialt ovan, men så är det nog vid alla skärmbyten.

Primärt använder jag skärmen för att jobba med, skriva artiklar, besöka forumet och surfa på webben, men givetvis blir det lite spel också. De första grejerna var det absolut inget problem att göra på skärmen, den funkade precis lika bra till detta som en skärm med lägre uppdateringsfrekvens.

Om något stack ut var det istället upplösningen som var mest ovan för mig, men i spel upplevde jag att den något lägre upplösningen var ett mindre bekymmer. Jag hade lika kul trots det, kanske ännu roligare än vanligt, då jag inte blev riktigt lika trött i ögonen av suddiga demoner i Doom Eternal.

Dessvärre måste jag rapportera att jag är precis lika kass i FPS-spel som innan, jag skyller dock på att jag har ergonomiskt fokuserad kringutrustning för skärmen var det inget fel på. Just hur bilden flyter på är något av en upplevelse – men oj, vad grafikkortet får jobba tungt.

Sammanfattning och slutsats

För att knyta ihop säcken får jag säga att Lenovo Legion Y25-25 känns som en ovanligt "vanlig" skärm för att vara en spelskärm. Stort möda har lagts på att ge en bra spelskärm ett neutralt yttre med gedigen byggkvalité. Detta skulle jag vilja se fler tillverkare göra istället för fler töntiga döskallar – bara en bra produkt som får tala för sig själv.

Främst klämmer skon istället runt just upplösningen och storleken men 240 Hz är rackarns tungt att driva runt. För den som är ute efter just storleken 24 tum och 240 Hz har jag inget negativt att säga – men ett varningens finger kan vara på sin plats då det kan behövas ett nytt grafikkort eller processor för att känna att skärmen ska komma till rätta.

Bra jobbat Lenovo! Med en skärm som prickar egentligen allt jag är ute efter bortsett från eventuell upplösning så kan jag inte annat än ge en utmärkelse. Då detta är "Peak 1080P" och jag bedömer produkten på dess egna meriter är guldet välförtjänt. För den som är ute efter det bästa som finns med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar bör detta vara en kandidat!

Fördelar

  • Gedigen byggkvalitet

  • Neutralt utseende

  • 240 Hz, vad mer behöver jag säga?

  • IPS-panel

  • Äntligen ett namn som går att minnas

Nackdelar

  • 1 920 × 1 080 pixlar känns något förlegat år 2020

 

Pris vid publicering: 3 490 kronor
Lägsta pris just nu:

Vad prioriterar du, 1 920 × 1 080 pixlar med riktigt hög uppdateringsfrekvens eller är det pixlar i överflöd som gäller? In och kommentera Lenovo Legion Y25-25 i kommentarstråden.