Inledning

Det är en sak att spela snabba och rörliga spel och en annan att spela strategispel med närmast statisk grafik. Vilken skärm som helst duger om allt du vill göra är att surfa runt och läsa e-post då och då. Men det är en helt annan femma ifall du tänkt använda skärmen för att sätta rätt färg på dina foton. Än mer de gånger du också tänkt ta betalt för färgerna.

Eizo_foris_fs2735_extra_4.jpg

Så vilken skärm är då bäst? Tja, vilken byxa är den bästa byxan? Angus Young har nog ett annat svar än Bootsy Collins på den frågan. Ingen skärm är bäst på allt. Vad det handlar om är att hitta rätt skärm. Olika behov ställer olika krav. Tekniken ger förutsättningar, men i slutändan handlar det kanske inte alltid om att välja en viss teknik utan om att välja rätt produkt.

Uppdatering 2017-12-14

Denna guide har kompletterats med ytterligare en guide som tar upp produkter och kategorier av skärmar. Den här guiden fokuserar mer på den detaljerade tekniken hos skärmar.

Uppdatering 2020-02-17

Länkar in flera kompletterande artiklar i guiden

Det här är en lång artikel. Orkar du läsa alla avsnitt i en enda sittning har du ett imponerande tålamod. Tanken är att du ska kunna hoppa in och ut ur artikeln efter behov. Vi kommer i framtiden hänvisa allt mer av skärmtesterna hit. Då kan vi framöver fokusera mer på själva produkten i testerna.

Därför kan du också läsa den här artikeln som ett protokoll för hur SweClockers testar skärmar och vad vi tittar efter. Artikeln täcker nästan allt. Med ett tydligt undantag för de tekniska detaljerna kring färgåtergivning. Men det ämnet är så stort i sig och det sker förändringar på den fronten, likt High Dynamic Range (HDR). Vi tar det därför i kommande artiklar.

Är färger extra viktigt kan du läsa den här artikeln som förklarar skillnaden mellan olika färgrymder likt sRGB och AdobeRGB. Där berörs mycket av den allmänna problematiken runt skärmars olika färgåtergivning.