Efternamn hos framstående vetenskapspersoner är den röda tråden i Nvidias kodnamn för grafikarkitekturer, där Geforce RTX 3000-seriens "Ampere" snart har ett år på nacken. Företaget släpper i regel en ny arkitektur för konsumentgrafikkort med två års mellanrum. I våras visade de en produktplan som talar för att traditionen lever vidare, med det tillfälliga namnet "Ampere Next" schemalagt till 2022.

Nvidia roadmap.PNG

Två kodnamn cirkulerar som möjliga efterträdare till "Ampere" och således synonymer med "Ampere Next": "Hopper" och "Lovelace". Båda är döpta efter pionjärer inom programmering och datorer, men Twitter-användaren "Greymon55" är säker på att den sistnämnda kommer att ta plats i nästa generations spelgrafikkort. Användaren tillägger att arkitekturen nu är färdigdesignad och att projektplanen är huggen i sten.

I en kommentar till Twitter-inlägget tillägger användaren att Nvidia återvänder till tillverkning hos TSMC efter "Ampere"-seriens avstickare till Samsung, och att det då är TSMC:s 5-nanometersteknik som kommer att användas. Huruvida noden N5 eller förfinade N5P brukas är dock oklart, men båda innebär krympning ställt mot Samsungs 8 nanometer.

Den välrenommerade Twitter-profilen "kopite7kimi" är dock inte lika säker på att "Lovelace" kommer att få se dagens ljus och menade redan i maj att det beror på vad AMD har i rockärmen med RDNA 3. Grafikarkitekturen ska enligt uppgift innebära ett skifte till Multi-Chip Module-utformning (MCM), där flera olika kretsar används för att sy ihop den färdiga produkten, precis som i Zen 2- och Zen 3-processorer.

Om AMD:s RDNA 3 presterar bättre än vad Nvidia och "Lovelace" kan erbjuda med en monolitisk krets, menar användaren att Nvidia tar fram reservplanen som är en omstöpt variant av datacenterorienterade MCM-grundade arkitekturen "Hopper". Värt att nämna är att förlagan till kodnamnet är Grace Hopper, där förnamnet används för bolagets ARM-baserade systemkrets med hög bandbredd i fokus, medan efternamnet alltså hamnar i en annan produktkategori.

I vintras talades om att "Lovelace" vrider upp antalet SM-kluster till 144 för ett maximalt antal CUDA-kärnor om 18 432, som är 71 procent fler än hos Geforce RTX 3090. Tilläggas kan att detta räknas på ett annat vis än med tidigare Geforce-generationer. Om uppgifterna om färdigställandet av "Lovelace" stämmer, är det sannolikt att dessa högtflygande specifikationer står att finna i toppsegmentet för nästa generations grafikkort.

Källa: Videocardz

Kommer du att försöka knipa ett RDNA 2- eller "Ampere"-grafikkort när situationen tillåter, eller avvaktar du till nästa generation?