Moderna mobiltelefoner är inte de enklaste enheterna att reparera eller uppgradera. Limmade konstruktioner och reservdelar som antingen är dyra eller svåra att få tag på gör det ofta enklare att byta enhet även om det bara är en komponent som fallerar. Det vill bolaget Fairphone ändra på med sina rättvisemärkta och modulära mobiltelefoner med samma namn.

Framework lanserar modulär bärbar dator

Nu lanseras det senaste tillskottet Fairphone 4 som inte bara får modulärt utförande och rättvisemärkta material. Det utlovas även fem års garanti och mjukvaruuppdateringar till minst år 2025.

51535916380_b22d52d546_k.jpg
51534193662_1a08492e35_k.jpg

Den nya modellen har totalt åtta moduler som går att byta ut, däribland batteri, kameror, skärm och bakstycke. Den drivs av Qualcomms systemkrets Snapdragon 750G och finns i två utföranden, där valet står mellan 6 GB primärminne och 128 GB lagringsutrymme alternativt 8 GB primärminne och 256 GB lagringsutrymme. Tillsammans med ramen och fingeravtrycksläsaren är dessa de enda komponenterna som inte går att byta ut på egen hand. För att göra Fairphone 4 stänksäker har tillverkaren valt att plocka bort 3,5 mm-kontakten för hörlurar.

Telefonen levereras med Android 11 och kan potentiellt få upp till sex års uppdateringar. Fairphone garanterar kontinuerliga uppdateringar fram till år 2025, dit stödet från Qualcomm sträcker sig, men menar att de hoppas kunna fortsätta uppdatera telefonerna fram till år 2027. Även reservdelarna ska få lång livslängd, ett löfte de åtminstone vid tidigare tillfällen kunnat hålla. För närvarande går det fortfarande att köpa reservdelar till Fairphone 2, som lanserades år 2015.

Telefonen finns tillgänglig i svart, grönt och grönmönstrat. Den går att förboka på Fairphones webbplats eller hos återförsäljare och prislappen landar på 6 490 kronor respektive 6 990 kronor beroende på minneskonfiguration. Reservdelar finns endast på Fairphones webbplats i nuläget, där exempelvis ett nytt batteri kostar cirka 300 kronor.

Skulle du kunna tänka dig en modulär mobiltelefon?