Under sensommaren gick Samsung Display, Samsungs division för skärmar, ut med tekniken QD-OLED. Till skillnad från QLED och andra kreativa varumärken som anspelar på OLED mynnar tekniken ut i faktiska OLED-paneler, något som får anses vara ett stort genombrott då Samsung genom åren haft svårt att få till en teknik som går att tillverka i stor skala.

När de första TV-apparaterna med QD-OLED släpps nästa år bryter Samsung ärkerivalen LG:s monopol på OLED. Nu rapporterar den sydkoreanska finanstidningen Chosun Biz (via Digitimes) att Samsung Display expanderar tillverkningen av QD-OLED till år 2022, något som sker på bekostnad av den hos Samsung idag helt dominerande LCD-tekniken.

I sin L7-2-anläggning har Samsung ersatt utrustning av LCD-paneler för TV-apparater till förmån för glassubstrat av storleken 6G OLED (1 500 × 1 850 millimeter). Till följd av substratets storlek väntas omställningen inte komma TV-apparater till gagn, utan ska istället används till små- och medelstora applikationer. Det skulle kunna handla om paneler för alltifrån små smarta klockor till bärbara datorer på upp till 16 tum.

Samsungs anläggning L8-1 är redan igång med tillverkning av QD-OLED-paneler, men får nu utökad kapacitet när fabrikens LCD-del avvecklas. Ersätter gör glassubstrat i storleksklassen 8.5G OLED (2 200 × 2 500 millimeter), vilka ska användas för tillverkning av QD-OLED-paneler i storlekarna 55 och 65 tum. Den senaste justeringen innebär en månatlig kapacitetsökning om 30 000 substrat och totalt ska L8-1 kunna producera runt en miljon QD-OLED-paneler på 55 och 65 tum per år.

LG har länge haft ett de facto-monopol på OLED-paneler, men får nu således sällskap av Samsung. En av de stora skillnaderna mot LG är att Samsungs paneler har en klassisk RGB-pixelstruktur, till skillnad från LG som använder WRGB, en extra vit (W) pixel för att driva upp ljusstyrkan. Det borgar för att Samsung ska kunna leverera högre färgmättnad vid höga ljusstyrkor.

Även sett till ljusstyrka tror sig Samsung kunna trumfa vad LG har att erbjuda. I dagsläget har LG OLED-paneler på upp till cirka 750 nits, Samsung hävdar att de ska kunna bjuda på upp till 1 000 nits. Detta bland annat genom användningen av kvantprickar, quantum dot (QD). Utöver detta utlovas även en antireflex-yta som ska göra TV-apparater med QD-OLED bättre lämpade än LG:s TV-apparater, vilka ofta har en högreflektiv yta.

Den överblivna LCD-utrustningen hoppas Samsung kunna sälja till kinesiska BOE Technology, som med en marknadsandel om 22,9 procent är världens största tillverkade av LCD-paneler. Samsung undersöker även möjligheterna till försäljning till China Star Optoelectronics Technology (CSOT), som idag har en marknadsandel om 8,8 procent.

Läs mer om Samsungs OLED-satsning: