För lite över ett år sedan invigdes Space, ett digitalt kulturcenter som tagit plats i en av de fem Hötorgsskraporna vid Sergels torg i Stockholm. Trots det rymdklingande namnet är spel och e-sport kanske det som tar upp störst del av de 7 500 kvadratmeter Space huserar inom. Nu får gaming-centret tillskott av virtuell verklighet när svenska VREX öppnar VR-arena i samma byggnad.

När vi kliver in på Space är det en kort promenad en trappa upp, där VREX håller hus. Det ligger visserligen i samma byggnad, men drivs av VREX separat från Space övriga spelcenter och attraktioner. Det är det svenska bolagets tredje arena – utöver den sprillans nya mitt i Stockholms innerstad finns en betydligt större ute i förorten Bromma och ytterligare en belägen i Norrköping.

vlcsnap-2022-11-30-10h56m39s872.png

Konceptet är inte helt oväntat spelupplevelser i VR, med val om fem olika spel och möjlighet att köra tillsammans i grupp. Väl inne möts vi av VREX driftchef Jonny Classon och platschefen Cyd Havana, som är mitt uppe i att arrangera ett speltest. De förklarar att med bara några dagar kvar till det är dags att slå upp portarna vill de försäkra sig om att de inte missat några buggar eller problem med banorna, eftersom den senaste satsningen innebär både ny yta och byte av hårdvara och utrustning.

I VREX andra lokaler bär spelare runt på hårdvaran i form av ryggsäcksdatorer från HP, men det är något som stryker på foten här. För att slippa kånka runt på tunga datorer och få till en smidigare upplevelse har det istället ersatts med datorer och nätverksutrustning som trådlöst strömmar spelet till varje headset. Det är fortfarande HP som står för datorerna, i form av workstation-modellerna Z4 G4 utrustade med Intel Xeon W-2195-processorer och grafikkort från Nvidia, mer specifikt Geforce RTX 3080.

IMG_5809.jpg

Vad gäller det faktiska VR-headsetet föll valet på företagsinriktade HTC Vive Focus 3 av flera skäl. Dels till följd av fördelaktiga utvecklingsverktyg, dels hårdvaruspecifikationerna och stödet för Wifi 6E. Detta då kommunikationen går via accesspunkter och Wifi 6E, där varje accesspunkt hanterar två headset vardera. För att undvika störningar får besökare stänga sina telefoner och både lokal och utrustning är skärmad – till och med de särskilda gardinerna som skymmer sikten in från gatan.

vlcsnap-2022-11-30-10h59m54s027.png

Varje VR-headset agerar i VREX lösning mer som en bildskärm än något annat. Den inbyggda spårningen är helt inaktiverad och istället ersatt med Optitrack-baserad lösning för att få till spårning av hela kroppen. På headsetet sitter därmed en egenkomponerad ram och innan spelsessionen kickar igång får vi får klä på oss lite utrustning beståendes av en ryggplatta och LED-bestyckade trackers till både händer och fötter. De fångas sedan upp av 28 kameror som sitter monterade i taket runt hela arenan.

vlcsnap-2022-11-30-11h03m44s641.png

Först får vi ta en tur i spelet Skull Adventure, där målet är att ta sig genom en ruin och finna en mystisk relik. Utöver att vi kan se varandra i VR-version ser hörlurar och mikrofon till att vi hör varandra också. Miljön är helt virtuell, men som komplement bär vi med oss en stav som i spelvyn blir fackla och ljuskälla. Flera scenarion känns förvånansvärt verkliga, särskilt när det gäller att balansera och skutta över djupa avgrunder eller färdas upp i hissanordningar.

vlcsnap-2022-11-30-11h05m25s841.png

Några vanliga handkontroller används inte alls, men när pusseläventyr byts mot zombieapokalyps får vi VR-vapen i hand. Det är rejäla pjäser från Striker VR som VREX sedan modifierat på egen hand. Utöver knappar för att skjuta, ladda om och byta vapen ges haptisk feedback som stämmer överens med spelets olika vapentyper.

vlcsnap-2022-11-30-10h55m00s181.png

Enligt driftchefen Jonny Classon kombinerar VREX både egen produktion och utveckling med samarbeten och inköpta lösningar. Ett av de större samarbetena är det med True VR Systems, som står för grunden vad gäller plattform och spel, men att modifiera på egen hand är ett övergripande tema. För delar av lösningarna är ett mått uppfinningsrikedom helt enkelt nödvändigt – det finns inte alltid färdiga produkter att tillgå på marknaden.

vlcsnap-2022-11-30-11h04m38s598.png

Både André och Noelia lyckades undvika frontalkrock med den berömda pelaren.

Modifieringar sträcker sig även till de faktiska spelen och mjukvaran. De tre lokalerna har alla olika förutsättningar sett till storlek och planlösning. Cyd och Jonny berättar att det inte är ett problem i sig, spelen är skalbara efter yta, men I Space-lokalen har de till exempel fått anpassa alla spelvärldar i relation till en fysisk pelare. Eftersom att den är bärande och inte går att flytta på behövde den därmed även figurera virtuellt för att förhindra spelare från att krocka med den under sina äventyr.

I andra fall är det en fråga om kostnad, men inte bara vad gäller inköp. Jonny förklarar att egensnickrade lösningar i längden kan bli både billigare och lättare att underhålla, felsöka och reparera. Bra koll och förståelse för både hård- och mjukvara internt gör det möjligt att lösa saker på plats och undvika långa väntetider på extern service eller besvikna spelare.

vlcsnap-2022-11-30-15h47m32s207.png

Vidare visar han att de byggt det mesta på plats själva, från att sätta upp kameror till att dra de många och något röriga nätverkskablarna, som han skämtsamt lovar att det finns ett logiskt system bakom, även om det kanske inte ser ut som det. Prydligare ordning väntar när de känner att allt placerats optimalt, eftersom utrustningen till en början kan behöva flyttas runt lite för att hitta rätt sweet spot.

Lokalen i Space är en bra bit mindre än VREX andra och max antal spelare är därmed upp till fem åt gången. Portarna slås upp torsdagen den 1 december med möjlighet att både boka tid eller komma på drop-in och köra någon av de fyra olika spelupplevelser som finns tillgängliga. Prislappen börjar på 450 kronor per person för en spelupplevelse, med möjlighet till mängdrabatt och erbjudanden för större grupper eller bokningar.

Har du besökt eller skulle du vilja besöka ett VR-center?