Från världsherravälde med Internet Explorer under tidigt 2000-tal har konkurrerande alternativ stegvis puttat bort Microsoft från toppen. Bolagets sökmotor, som sedan 2009 har gått under namnet Bing, har följt en snarlik resa och fram till nu inte gått hem ute i stugorna. Nu är det dock andra bullar som gäller, som en följd av att företaget för några veckor sedan bakade in chattbotten Chat GPT i sökmotorn.

Nu meddelar Microsoft det gått 30 dagar sedan AI-funktionen lades till sökmotorn och att antalet dagliga användare hoppat upp till 100 miljoner – en rekordnivå för Bing. Bakom siffran ligger användare av både den äldre och AI-uppgraderade Bing-versionen, som har över 1 miljon användare och som på gott och ont blivit något av en reklampelare för Bing under de senaste veckorna.

We are pleased to share that after a number of years of steady progress, and with a little bit of a boost from the million+ new Bing preview users, we have crossed 100M Daily Active Users of Bing. This is a surprisingly notable figure, and yet we are fully aware we remain a small, low, single digit share player. That said, it feels good to be at the dance! – Yusuf Mehdi, Microsoft

Twitter presenterar Microsofts marknadsföringsansvarige Yusuf Mehdi mer konkret statistik och talar om att 45 miljoner chattar med Chat GPT-tillägget startats sedan lanseringen. Den AI-understödda funktionen är endast tillgänglig för de som använder den nya Bing-varianten. Mehdi skriver att en tredjedel av dessa är helt nya till Bing och att lika många använder chattfunktionen dagligen.

Microsoft förklarar vidare att både antalet användare och kvaliteten på sökresultaten ökar kvartal för kvartal, men visar också på lite ödmjukhet och poängterar att de fortfarande endast har ett fåtal procent av sökmotormarknaden. Framtiden får utvisa om det ändras framöver och om Chat GPT-hjälp är något som fortsatt får användarna att strömma till Bing.