Artificiell intelligens var science fiction för bara ett decennium sedan. På den tiden oroade sig många att AI skulle dra en Skynet och bli vår undergång. Nu lever vi i AI-ålderns födsel. Och i stället för att det regnar bomber över oss regnar det genererade bilder.

edin mini.jpg

Edin Jusovic är nyhetsredaktör på SweClockers och beskriver sig som en ung nörd som är ny i branschen. Han gillar att lära sig nya saker och berätta historier. Samt försöka övertala så många som möjligt att spela Brawlhalla eller Half-Life Deathmatch.

Vi ser redan hur det mest lovande med AI kan användas emot oss.

Det som inte har integrerats med AI ännu kommer bli det snart – det vet vi utifrån vad som präglar tekniknyheterna på sistone. Det vet vi bara genom att utgå ifrån vår egen vardag.

Jag använder AI för att sammanställa information. När jag var student använde jag AI för att förklara komplexa teorier och modeller och i hemmet genererar jag en rolig bild ibland. Alla de sakerna kunde jag inte föreställa mig för bara tre år sedan.

Jag är inte emot den här utvecklingen. Tvärtom tror jag att vår framtid vilar delvis i händerna på AI, men det lyder till den enda naturliga följdfrågan; i vems händer vilar AI:s framtid på?

Som det ser ut just nu vilar det i händerna på de stora teknikbolagen som utvecklar dem. Men det är en verklighet som kommer snabbt att förändras. Vi ser redan nu hur vissa av de mest lovande möjligheterna med AI kan användas som hot mot oss.

Skärmbild 2024-02-16 101644.png

När Open AI visade världen Soras förmågor blev världen lika fascinerad som förskräckt.

Förra veckan hörde jag hur AI kan redan användas för att utföra cyberattacker mot kritisk infrastruktur. Nu i veckan meddelade Meta att de har format en grupp som ska kontra spridningen av desinformation i EU, desinformation som delvis kan genereras av AI. Andra tekniker som Open AI-tjänsten Soras förmåga att göra lite för bra videoklipp har väckt samma oro.

En ny generation med nya möjligheter

Det är här jag förlitar mig på de personer som hjälpt oss igenom liknande problem tidigare att komma till undsättning och bli våra räddare: de väldigt datorinsatta – gamla som unga. Det var generationen som växte upp med datorer som delvis orsakade en stor del cyberattacker sedan 2000-talet och framåt. Det var också samma kids som sedan kom på de mest effektiva lösningarna för att hålla våra datorer säkra.

Jag är övertygad om att den generation som nu växer upp med AI till sitt förfogande kommer bidra med de bästa lösningarna för hoten AI utgör. Med stöd från föregående generationers kunskap om tekniken de skapade. Här kan SweClockers bli en möjliggörare i att lösa framtida AI-hot genom att göra det sajten alltid gjort: att föra samman de redan datorintresserade med dem som vill bli det.

Jag köper inte Jensen Huangs syn på att ungdomar bör släppa programmering och låta AI sköta det helt. Snarare borde dagens ungdomar få använda AI för att lära sig programmera bättre än någonsin förr, liksom hur din och min dag underlättas av de AI-verktyg vi har till vårt förfogande. På det här sättet tror jag att vi inte behöver vara rädda för att en Skynet-liknande AI kommer dyka upp i framtiden. För våra räddare i nöden kommer vara redo för den fajten.