2006 introducerades Core. Fjärde kvartalet 2008 kommer Nehalem. Nehalem är en helt ny arkitektur och kommer att ersätta Core. Intel hävdar att Nehalem är Intels radikalaste processorarkitektur sedan den första Pentium-processorn. Den största skillnaden jämfört med Core-arkitekturen är att Nehalem har en integrerad minneskontroller på processorn istället för i nordbryggan, precis som AMD:s processorer har. Nehalem-processorernas minneskontroller stödjer DDR3 och varje kanal stödjer två stycken minnesstickor. Nehalem stödjer dessutom en form av Hyperthreading vilket gör att varje fysisk kärna på processorn räknas som två logiska kärnor. En quad core Nehalem har således åtta stycken logiska kärnor.

De första Nehalem-processorerna kommer att vara tillverkade i 45 nm, precis som Penryn. De senaste månaderna har det dykt upp en del information om Nehalem, framförallt om kärnan Bloomfield. Det finns dock två andra kärnor för stationära datorer med Nehalem-arkitekturen. Dessa kärnor heter Lynnfield och Havendale.

Bloomfield

Den bästa (och dyraste) Nehalem-processorn för stationära datorer är den som lanseras först. Fjärde kvartalet 2008 kommer Bloomfield, vilken kan jämföras med nuvarande Core 2 Extreme. Bloomfield är en quad core-processor med 8 MB L2-cache som har en TDP på 130 watt. Den har tre stycken DDR3-kanaler för upp till 6 stycken minnesstickor. Bloomfield använder dessutom en helt ny sockel, LGA1366.

Det mest intressanta med Bloomfield är att den stödjer en helt ny buss – QPI – vilket står för Quickpath Interconnect. Precis som Hypertransport är Quickpath en generell buss för kommunikation mellan två enheter. Bloomfield kommer att använda Quickpath så att varje individuell Bloomfield-kärna kan kommunicera med nordbryggan. Bloomfields nordbrygga heter Tylersburg och är kopplad till grafikkorten via PCI Express 2.0 och sydbryggan ICH10.

Det bör förtydligas ytterliggare att Bloomfield är en processor i det absoluta prestandasegmentet, som Extreme Edition. Bloomfield har mer gemensamt med serverprocessorerna (se nedan) och Skulltrail än konsumentprocessorerna Lynnfield och Havendale.

Lynnfield

Första kvartalet 2009 lanseras Lynnfield, som är en billigare version av Bloomfield. Precis som Bloomfield har Lynnfield fyra kärnor och har 8 MB L2-cache. Lynnfield har en TDP på 95 watt. Till skillnad från Bloomfield så har Lynnfield enbart två stycken DDR3-kanaler. Lynnfield använder dessutom en helt annan sockel, LGA1160. Man kan säga att den här sockeln ersätter sockel 775 som Intels vanligaste sockel.

Anledningen att Lynnfield har en annan sockel är att Lynnfield saknar Quickpath. För att kompensera har dock Lynnfield en integrerad PCI Express x16-kontroller direkt på processorn, vilket gör att processorn snabbt kan kommunicera med grafikkortet utan att gå genom nordbryggan.

Att Bloomfield har Quickpath och Lynnfield har PCI Express visar tydligare de två processorernas användningsområden. Eftersom Bloomfield är värstingmodellen är det denna processor som är designad för SLI/CrossFire, där Lynnfield är mer mainstream och är tänkt att användas med ett grafikkort.

Eftersom PCI Express är direkt ansluten till processorn och minneskontrollern dessutom sitter på processorn så har Lynnfield ingen användning av en nordbrygga. Sydbryggan kommer därför att kopplas direkt till processorn. Sydbryggan som de flesta Nehalem-processorer använder heter Ibexpeak. Intel gillar dock inte namnet sydbrygga utan föredrar att kalla den för ”Platform Controller Hub”.

Ibexpeak stödjer 12 stycken USB 2.0-portar, 6 stycken Serial ATA-portar, gigabit-ethernet, Intel HD-audio samt olika PCI-lösningar.

Havendale

Den billigaste versionen av Nehalem för stationära datorer heter Havendale och lanseras precis som Lynnfield under det första kvartalet 2009. Havendale är drastiskt annorlunda från de andra Nehalem-processorerna. Havendale har nämligen integrerat GPU i processorn. Detta är något som både Intel och AMD talat om länge (AMD har exempelvis nämnt sin ej ännu lanserade CPU/GPU-hybrid som de kallar för Fusion). Intels första processor med integrerad GPU är alltså Havendale.

Havendale har två kärnor och 4 MB L2-cache. Precis som Lynnfield har Havendale två stycken DDR3-kanaler. TDP-värdet kommer att vara under 95 watt. Havendale använder LGA1160.

Eftersom Havendale enbart har två kärnor får en GPU plats i processorn. Havendale kommer dock precis som Lynnfield att ha en PCI Express x16-kontroller så man behöver inte använda det integrerade grafikkortet om man inte vill det. Även Havendale använder ”sydbryggan” Ibexpeak.

Information om Havendales integrerade GPU är mycket dålig för tillfället. Eventuellt har den integrerade GPU:n kodnamnet Lincroft. Det enda som är känt för tillfället är att grafiken från den integrerade GPU:n kommer att gå via Ibexpeak. LGA1160-moderkort med Ibexpeak kommer därför förmodligen att ha en skärmkontakt.

Server- och laptopprocessorer

Det kommer flera versioner av Nehalem för servrar och bärbara datorer.

Nehalem-EX, kodnamn Beckton, är en ”octo core” serverprocessor med 8 fysiska kärnor vilket ger 16 logiska kärnor. Nehalem-EX är till för flerprocessorsystem, alltså datorer med fler än två processorer. Beckton har 24 MB delad L3-cache och varje kärnpar i processorn kommer att dela L2-cache. Nehalem-EX har fyra stycken FB-DIMM2-kanaler, och fyra stycken Quickpath-länkar. Den här processorn kommer att använda en sockel som heter LGA1567.

En mindre brutalare serverprocessor är Nehalem-EP, kodnamn Gainstown. Den är till för dual-processor-system, alltså servrar med två processorer. Nehalem-EP har nästan exakt samma specifikationer som Bloomfield fast har en extra Quickpath-länk vilken används för att kommunicera processorerna emellan. Då både Bloomfield och Gainstown använder samma sockel kan man dra vissa paralleller med Intel Core 2 Extreme Q9775. Vem vet, Bloomfield-processorn kanske kommer att användas i en ny plattform som ersätter Skulltrail?

Auburndale är en mobil version av Havendale för bärbara datorer, och har även den integrerad GPU. Auburndale använder sockeln rPGA989. Den mobila versionen av Lynnfield heter Clarksfield. Även den använder sockeln rPGA989. Auburndale och Clarksfield lanseras någon gång 2009.

2009–2010: Westmere

Någon gång 2009–2010 kommer Westmere, vilket är en ny 32 nm-version av Nehalem. Historien upprepar sig alltså: Nuvarande Core-processorer är 65 nm och de nya Penryn är 45 nm. De första Nehalem-processorerna kommer att vara 45 nm och Westmere är 32 nm. Intel har tidigare beskrivit den här strategin som ”tick tock”: att vissa år krympa existerande arkitekturer och andra år introducera helt nya arkitekturer.