Minne

Corsair XMS2 Xtreme TwinX PC6400 2x2 GB

Egenskap

Värde

Mängd

2x2048 MB (tot. 4 GB)

Hastighet

800 MHz (PC2-6400)

Timing

CL5

Typ

DDR2

Lägsta pris

Att ta en titt på prislistorna för dagens minnen är en minst sagt glädjande läsning. Stora och snabba moduler kostar mindre än någonsin tidigare. Så mycket som fyra gigabyte minne är inga problem att få tag på för lite över en femhundring, och åtta gigabyte ruinerar inte någon.

Av denna orsak finns det ingen som helst anledning att köpa mindre än 4 GB RAM, särskilt inte om det synnerligen hungriga operativsystemet Vista kommer att användas. Det är också värt att notera att 4 GB minne eller mer kräver ett 64-bitars operativsystem, exempelvis Windows Vista Home Premium X86-64.

Precis som i tidigare datorsystem använder vi Corsairs minnesmoduler. Detta av en enda anledning, nämligen att nästan alla datorbutiker har just denna tillverkare i sortimentet. Det går självfallet lika bra att köpa från någon annan erkänd aktör, exempelvis Crucial, OCZ, Mushkin, Patriot eller Kingston.

En annan fråga som ofta kommer upp i SweClockers forum är om det är värt att satsa på DDR3. Allt fler moderkort har stöd för den nya standarden, men trots detta har den utlovade prestandavinsten till stor del uteblivit. Den högre prislappen är helt enkelt mycket svårt att motivera, särskilt när vi talar om ett datorsystem i mellanklassen.

Till just detta system väljer vi DDR2-minnen med hastighetsklassningen PC2-6400. Detta betyder en effektiv klockfrekvens på 800 MHz med en ”CAS Latency” om 5. Snabbare minnen än så ger väldigt lite valuta för pengarna, vilket inte minst SweClockers senaste recension bevisar.