Kopplingsfråga angående 5.1 på xonar essence stx

Permalänk

Kopplingsfråga angående 5.1 på xonar essence stx

Hej alla sweclockare, jag är just på väg att köpa ett par nya hörlurar till min dator och har bestämt mig för att införskaffa ett par Audio Technica ATH-M50.

Med dessa hade jag även tänkt köpa ett bra ljudkort för att ersätta mitt on-board ljud, och har sett att asus xonar essence STX har fått lysande recensioner (framförallt vid användandet av headphones).

Mitt problem är att mina gamla 5.1-högtalare kopplas via tre st 3.5mm-sladdar till ljudkortet, och jag kan inte se tillräckligt med uttag för att stödja detta på det ovannämnda ljudkortet. Prioritet ligger i att få bra ljud till hörlurarna, men jag skulle gärna ha stöd för mitt 5.1-system nu när jag väl ska investera i ett ljudkort för nästan två tusen kronor. Jag kollade i manualen till kortet och det verkar som att om man vill ha 5.1 i xonar stx måste man koppla genom S/PDIF-porten. På baksidan av min subwoofer (till vilken alla högtalare är kopplade) hittar jag detta uttag: Uttag Pictures, Uttag Images, Uttag Photos, Uttag Videos - Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

Är det ett S/PDIF-uttag som kommer fungera med ljudkortet? (Systemet är ca 10 år gammalt och jag hittar inget produktnummer på det, så jag har lite svårt att hitta support om det). Jag har tyvärr inga S/PDIF-kablar att testa med och vet ärligt talat inte hur de ser ut heller, har försökt googla men jag får upp massor med olika typer av kablar så det gjorde mig bara mer förvirrad. Uttaget på subwoofern är iaf väldigt snarlikt ett 3.5mm-uttag och det gick att koppla in en vanlig 3.5mm-kabel i det. Det gjorde det däremot inte i S/PDIF-out uttaget på mitt nuvarande ljudkort, så jag misstänker tyvärr att uttaget på subwoofern inte fungerar som ett vanligt S/PDIF-uttag.

Om detta uttag nu inte skulle fungera, finns det något sätt att konvertera mina tre 3.5mm till en S/PDIF (genom någon form av extern konverterare, decoder eller dylikt) så att jag kan få ljud genom alla mina högtalare?

Eller borde jag bara skaffa ett kort som stödjer analogt 5.1? (Typ D2X)

Tack på förhand

Permalänk
Medlem

Xonar ST/STX är väl bara stereo-kort såvitt jag vet.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem

Det finnes 2 typer optisk digitalkontakt:
1 som ser ut som 3,5 mm jack.
1 som har en liten firkantet kontakt.
Det finnes konvertere mellom de to.

Essence ST og STX har begge støtte for Dolby Digital Live og 5.1 gjennom digital utgang.
Essence ST (men ikke STX) kan i tillegg ta H6 tilleggskort, som gir analoge surroundutganger.