Spelrigg 11k -hjälp med installation i förebyggande syfte-

Permalänk
Medlem

Spelrigg 11k -hjälp med installation i förebyggande syfte-

Hej igen, jag frågade efter datorhjälp i februari och nu har jag väntat och bestämt mig för en annan setup på dator. Jag vill börja med att be om ursäkt ifall denna tråd inte skall placeras just här, men det är så många frågor om olika komponenters installation att jag inte visste bättre än att skriva det på "stationära datorer" delen.

Först, detta är min framtida, och jag kommer inte köra SLI förren långt i framtiden (kanske). Operativsystem måste vara med, montera vill jag göra själv, och tangentbord/skärm/musmatta/mus/headset/ljudsystem har jag redan.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/470253/intel-570gtx-gskill

Nu till frågorna:

1. Moderkortet. Jag läste i moderkortsforumtråden en sticky tråd som förklarade mycket om överklockning och att moderkortet inte någonsin får undervärderas. Jag förstod så mycket som att strömtillförseln till alla andra komponenter (utom endel till grafik) går via moderkortet, och att detta kan vara en flaskhals även fast du skaffar ett starkare nätaggregat. Jag undrar ifall så är fallet för mig, om jag skulle skaffa ett till 570gtx i framtiden (och då även uppgraderar till ett starkare nätagg).

2. Nätaggregatet. Jag har även läst på olika forumtrådar här om kunniga personer som hävdar att ett för starkt nätaggregat kan vara lika skadligt som ett för svagt, för komponenterna i datorn (eller för nätagget självt). Något om att hacka sönder strömmen för att det ska passa det rigg man själv har. Detta spöke gör att jag inte vill ha ett SLI säkert nätagg i datorn förren jag verkligen måste. Är detta dumt resonerat eller finns det något agg som "klockar upp sig" vid behov och "klockar ner sig" ifall det inte behöver prestera lika mycke så att säga? I sådana fall väljer jag nog ett sådant aggregat

3. Minne. Jag är helt säker på dem jag valt, men jag undrar om detta med spänningen... Nog förstår jag att spänningen moderkort vs nätagg måste matcha, men kommer dessa g-skill 2x4gb att ha rätt inställningar direkt vid uppstart för första gången, i moderkortets UEFI, eller måste jag in och pilla något för att minnenas prestanda skall maximeras/utnyttjas? De ligger även i 1600MHz hastighetskategorin, och jag har läst att andra minnen automatiskt ställs in till 1333MHz i vissa fall. Jag blir inte klok på ifall jag måste bry mig om detta alls, eller bara plug and play?

4. Processor. Jag kommer förmodligen inte att överklocka direkt, efterssom jag först vill känna prestandan som den är ett tag. Sedan vet jag att jag har mycket att läsa på innan jag ger mig på att mixtra med ökad belastning på komponenter. Dock undrar jag om kylpastan. Ingår detta i paketet någonstans eller måste jag köpa separat? Är detta något som även kan användas till grafikkort?

5. Fläktar. Vart skall de 2 extra fläktarna placeras för bäst luftflöde/kylning på mitt chassi? Är det tillräckligt för att öka livslängd och garantera säkerheten för mina komponenter, jämfört med om jag inte tar dem?

6. Installationen. När jag har satt allt på plats och skall köra, minnen är rätt inställda och processor fungerar bra, behöver jag då fixa något med hårddiskarna för att dessa skall hittas och sammarbeta? När jag kör in OEM versionen av win7 på ssd'n, kommer jag behöva känna till något som kan hända kring detta då, något som jag bör se till innan jag installerar?

Igen ursäkta ifall dessa frågor borde ställas separat i andra forumtrådar, hoppas frågorna är förståeliga och att ni vill hjälpa mig få svar på dessa.
Min tidigare erfarenhet av ihopbyggnation sträcker sig till nätaggbyte, rambyte, hårddisk/cd byte, grafikkort/andra kort byte, men aldrig installation av fläktar/processor/moderkort. Jag har heller aldrig överklockat/mixtrat med inställningar i BIOS förutom ändrat hårddiskar från master/slave. Dock vet jag inget om hur SSD fungerar och hur dessa görs om från slave till master t.ex.
Jag planerar montera på mitt köksbord bredvid elementet som jag konstant skall ta på. Kreditkort skall finnas för utsmetning av kylpasta, och ett glas vin skall stå inom räckhåll utom spillhåll.

Tack igen! MVH

Visa signatur

i5 2500k, msi p67a-gd55, Noctua NH-U12P SE2, 8gb g-skill, 60gb ssd v2, 1tb samsung, gigabyte gtx 570 oc, corsair tx 650, FD r3 med 2insug fram och 2ut på bak/upp. Win 7 64.

Permalänk
Medlem

1. Du har vald et bra moderkort. Tycker at ASUS sin UEFI är mycket mer användbar, men det är bara min mening, och asus sin PRO kort är 200 spenn dyrare. Du har en liten guide här http://www.overclock.net/intel-motherboards/963798-msi-p67a-g...

2. För nät agg är viktigast att leverera stabil spänning, och ren ström, ingen rippel, det är det som håller komponenten friska. Du har vald en bra modell, men Kan vara värd att köpa modular, 200 spenn dyrare, men at du väljer antall kablar som kommer ut från nät agg, det är gull värd. Om du har planerad SLI med en 570gtx, kanske titta på http://www.inet.se/artikel/6900281/xfx-xxx-edition-750w, mycket för pengar där.

3. At dom skal ha riktiga inställningar vid första uppstart, 1.65v minnen har det ej, jag har testad med vengeance 1.5v på mitt asus sabertooth kort, och dom fungerade ut av box på 1600, mens dominators måtte ställas inn via XMP profil. Ripjaws verkar som beställningsvara, kolla vänt tiden på dom. Forstår inte varför INET köper ej et parti, många som är intresserade.

4. Eftersom BCLK är nå "låst" til 100mhz , och olika grejer har sina egna multiplier settings, så år det bara CPU som overclockas, för så var FSB låst til båda minnen och cpu, längre för det så vara PCI portar låst til FSB Nu är det ingen fara. Och 2500K tacklar det mycket bra. En moderat OC, typ 4ghz är hur lätt som helst. Titta på länk i 1. Du har vald en bra kylare. Pasta får du med. Den är ganska tjock, och ut fra erfaring, helt okej. Kom på, det finns utrymme mellan heat pipes och den lilla alu blocket som går mot cpu. Fyll dom med pasta först, jämna ut med visit kort, så lägger du på et tynt tynt lag på resten av basen också. Någon kör med riskorn metoden, men jag tar hela basen alltid, och det har alltid fungerad bra. Som sagt, pastan är ganske tjock, och lätt at lägga på tynt.

5. Chassis fläkt, en fram, en på sidan, och det blir bra.

6. Du har köpt en SSD också, så sata skal köra i AHCI mode (ställs i UEFI), då aktiveras TRIM i windows, och en del andra grejer som gynnar SSD. Kom ihåg at köra den här för windows install, om du skippar det, och gör det efter at win är installerad, så får du blå skärm. I så fall må windows patchas först.

Kom ihåg distancers för du monterar moderkortet, och en sånn http://www.webhallen.com/hardvara/54289-deltaco_antistat_hand... kostar ingenting och du har det i all evighet.

Visa signatur

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Permalänk
Medlem

Till Zeleni:

1. Stort tack för länken för MSI moderkortet. Jag skall börja läsa på direkt.

2. Jag visste inte att modulära nätagg även har fördelen med bättre utdelad ström på färre linor. Låter logiskt nu när jag tänker på det. Trode bara modulärt var bra pga kabeldragningen. Ska tänka över det lite... speciellt det andra agget som du rekommenderade, och ifall jag skall köra på det istället.

3. Jag har inget problem med att vänta på grejerna. Tack för upplysningen om att inställningarna kommer vara rätt direkt vid uppstart det gör mig lugnare på den biten.

4. Det du säger här kommer ta tid för mig att förstå. Beträffande pasta/kylning så medföljer alltså pastan med kylaren, och först skall jag alltså smeta på pasta på kylaren, och sedan på processorn också. Jag har bestämt mig för att läsa manualen till kylaren vilket som, efterssom jag både har läst att den lätt blir felmonterat, och även pga det du nyss beskrev som "utrymme mellan heat pipes och den lilla alu blocket som går mot cpu" som jag på något sätt skall hitta!

5. Jättetack! det kör jag på!

6. Så jag kopplar in allt, kör igång, startar UEFI och letar rätt på SSDn. Ställer om denna till något som kallas AHCI mode. Då skall den alltså vara beredd för att installera Win7, och jag behöver inte tänka på mer?

Distanserna har jag läst om, och detta är noterat, jag skall inte glömma detta. Kanske slänger in ett handledsband också.
STORT tack för din hjälp, nu har jag lite att fundera mera på

Visa signatur

i5 2500k, msi p67a-gd55, Noctua NH-U12P SE2, 8gb g-skill, 60gb ssd v2, 1tb samsung, gigabyte gtx 570 oc, corsair tx 650, FD r3 med 2insug fram och 2ut på bak/upp. Win 7 64.

Permalänk
Medlem

1. Så länge du inte skrapar i den absoluta budgetklassen (typ det billigaste ASRock du kan hitta) och istället väljer något från t.ex. ASUS, Gigabyte, MSI etc. är det ingen fara.
2. Nej, ett nätagg kan aldrig vara för starkt. Själv skulle jag inte rekommendera något annat än Corsair till en prestandarigg.
3. Du kommer antagligen få gå in i BIOS och mecka, men det är inte svårt alls nu för tiden.
4. Kylpasta följer nästan alltid med i en eller annan form, hur bra den är kan dock ifrågasättas. Arctic Silver 5 (eller liknande) och en fet kylare är det som gäller till seriös överklockning.
5. Om detta tvistar de vise, det finns lika många åsikter som sätt att placera på. Själv kör jag med mer utblås än insug, vissa protesterar mot detta då man generellt sett får in mer damm i chassit men det uppvägs av bättre temperaturer. Det kanske inte är så för dig, så testa dig fram.
6. Nej, med Windows 7 och ett modernt moderkort behöver man i princip inte göra något alls. Med en SSD bör man dock ställa in AHCI som någon ovan skrev.

Visa signatur

11600K@5.1 GHz + 32GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200@3400 MHz + MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio +
WDC Blue SN550 1TB + Black OEM SN730 500GB + Kingston A1000 480GB + A2000 500GB + NV2 1TB + 2TB R10 + RGB most of THE THINGS! + Corsair 4000D Airflow + 2*ZyXEL NSA326 2*3TB @ R1 + Netgear RN2100 4*3TB @ R10 + RN204 4*4TB @ R5 + Synology DS216j 2*4TB @ SHR R1 + DS418 4*8TB @ SHR R6
| tmp: R5 3600@4.2 GHz + 32GB 2666@3066MHz + 2070 8GB + 1 TB NV2 & 512GB SN730

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZaInT:

1. Så länge du inte skrapar i den absoluta budgetklassen (typ det billigaste ASRock du kan hitta) och istället väljer något från t.ex. ASUS, Gigabyte, MSI etc. är det ingen fara.
2. Nej, ett nätagg kan aldrig vara för starkt. Själv skulle jag inte rekommendera något annat än Corsair till en prestandarigg.
3. Du kommer antagligen få gå in i BIOS och mecka, men det är inte svårt alls nu för tiden.
4. Kylpasta följer nästan alltid med i en eller annan form, hur bra den är kan dock ifrågasättas. Arctic Silver 5 (eller liknande) och en fet kylare är det som gäller till seriös överklockning.
5. Om detta tvistar de vise, det finns lika många åsikter som sätt att placera på. Själv kör jag med mer utblås än insug, vissa protesterar mot detta då man generellt sett får in mer damm i chassit men det uppvägs av bättre temperaturer. Det kanske inte är så för dig, så testa dig fram.
6. Nej, med Windows 7 och ett modernt moderkort behöver man i princip inte göra något alls. Med en SSD bör man dock ställa in AHCI som någon ovan skrev.

1. Följer min magkänsla och håller på moderkortet MSI då har kommit halvvägs genom instruktionen som länkades förut beträffande detta moderkort.

2. Jag förstår vad du menar med Corsair för bra kvalite. Dock har jag inte ekonomi för det. Vad jag har fått som intryck från majoriteten är att FDs tesla fungerar alldeles utmärkt, och det som länkades för SLI 570gtx behov, också är bra. Jag börjar känna mig säkrare med Nätaggsfrågan om ett nätagg kan vara för starkt för datorns bästa, så tack för det!

3. Jasså? Om minnet är klassat för 1.5V och 1600MHz, och detta är anpassat för SB moderkortet jag valt, varför skulle jag behöva mecka med detta då?

4. Återigen kan jag förstå ditt resonemang med bästa produkten och fläkten, men jag har inte ekonomi för detta, och vad jag har läst mig till så skall mina val av produkter vara fullkomligt tillfredställande. Bra val för pengarna med andra ord Men tack för synpunkterna. Ifall jag hittar vad du skrev för billigare peng framöver skall ja ändra mitt val.

5. Jag vill undvika damm, och jag tycker det verkar mer logiskt med att skapa övertryck i lådan. Så det blir att ställa in en fläkt för inblås och en för utblås. Gissar att allt på framsidan skall blåsa in, och utblås bör vara på baksida, pga ljud utblås mot vägg, damm ansamlas lättare bakom en datorlåda än framför, så inblås borde kanske inte vara bakom. De 2 fläktar som ingår i FD3chassit kanske går att ställa in på inblås också. Hoppas fler kommer med synpunkter på fläktar, placering och användning för bäst datorframtid

6. Tack för bekräftelse att SSD måste ställas in på ett enkelt sätt och sedan skall allt vara klart för win7 installation!

Tack tack

Visa signatur

i5 2500k, msi p67a-gd55, Noctua NH-U12P SE2, 8gb g-skill, 60gb ssd v2, 1tb samsung, gigabyte gtx 570 oc, corsair tx 650, FD r3 med 2insug fram och 2ut på bak/upp. Win 7 64.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Flexis:

Till Zeleni:

1. Stort tack för länken för MSI moderkortet. Jag skall börja läsa på direkt.

2. Jag visste inte att modulära nätagg även har fördelen med bättre utdelad ström på färre linor. Låter logiskt nu när jag tänker på det. Trode bara modulärt var bra pga kabeldragningen. Ska tänka över det lite... speciellt det andra agget som du rekommenderade, och ifall jag skall köra på det istället.

3. Jag har inget problem med att vänta på grejerna. Tack för upplysningen om att inställningarna kommer vara rätt direkt vid uppstart det gör mig lugnare på den biten.

4. Det du säger här kommer ta tid för mig att förstå. Beträffande pasta/kylning så medföljer alltså pastan med kylaren, och först skall jag alltså smeta på pasta på kylaren, och sedan på processorn också. Jag har bestämt mig för att läsa manualen till kylaren vilket som, efterssom jag både har läst att den lätt blir felmonterat, och även pga det du nyss beskrev som "utrymme mellan heat pipes och den lilla alu blocket som går mot cpu" som jag på något sätt skall hitta!

5. Jättetack! det kör jag på!

6. Så jag kopplar in allt, kör igång, startar UEFI och letar rätt på SSDn. Ställer om denna till något som kallas AHCI mode. Då skall den alltså vara beredd för att installera Win7, och jag behöver inte tänka på mer?

Distanserna har jag läst om, och detta är noterat, jag skall inte glömma detta. Kanske slänger in ett handledsband också.
STORT tack för din hjälp, nu har jag lite att fundera mera på

2. Modular är pga kabeldragningen. Det blir inte bättre ström om du inte använder alla kablar

4. Inte smör cpu, bara basen av kylaren. Titta på basen av kylaren, du har en liten alu block, och 4 heat pipes som är svetsat i alu blocken, eftersom heat pipes är runda, så finns det lite plats mellan dom två som behövs fyllas på med pasta. Svårt at montera fel, kom ihåg at fläkten skal vara parallel med minnes platser.

Visa signatur

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Permalänk
Medlem

Till Zeleni:

2. Ok då förstår jag!

4. AHA! Nu när jag kollar på kylarens undersida förstår jag vad du menar, de är inte direkt runda, men det finns en liten skarv mellan pipes och platta på alla 4 (8 om man tänker båda sidor om de 4) platserna. Och denna bör alltså fyllas igen helt, såklart. Tack så mycket! då ser jag till att ha denna yta jämn och fin, och så placerar jag den stadigt på processorn. Och jag skall inte ha något på processorn innan. Tack igen!

Förstår av MSI länken du skrev att endel kylare blockar den minnesplats som är närmast processorn. Och just den minnesplatsen måste tydligen ha ett minne i sig för att datorn alls vill starta. Citerat från länken du skrev:
"To be able to boot, it is required to have a DIMM in slot 1 (closest to the CPU).
Keep in mind that the RAM slots are close to the CPU. A big cooler will cover the first slot, so insert at least that 1 DIMM before mounting the cooler/mounting the fan on the cooler."
Och sålänge jag monterar cooler master hyper 212+ paralellt med minnesplatserna så kommer detta inte att påverka mig

Visa signatur

i5 2500k, msi p67a-gd55, Noctua NH-U12P SE2, 8gb g-skill, 60gb ssd v2, 1tb samsung, gigabyte gtx 570 oc, corsair tx 650, FD r3 med 2insug fram och 2ut på bak/upp. Win 7 64.

Permalänk
Medlem

Och ripjwas fungerar att montera under hyper 212. Dom är ganska låg. Trodde at p67 önskar ha dual chan i minnes plats 2 och 4, men det verkar at msi har gjort något annat.

Visa signatur

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Permalänk
Medlem
Skrivet av zeleni:

Och ripjwas fungerar att montera under hyper 212. Dom är ganska låg. Trodde at p67 önskar ha dual chan i minnes plats 2 och 4, men det verkar at msi har gjort något annat.

Gissar då, att jag ska sätta de 2 minnena i plats 1 och 3.

Visa signatur

i5 2500k, msi p67a-gd55, Noctua NH-U12P SE2, 8gb g-skill, 60gb ssd v2, 1tb samsung, gigabyte gtx 570 oc, corsair tx 650, FD r3 med 2insug fram och 2ut på bak/upp. Win 7 64.

Permalänk
Skrivet av zeleni:

Och ripjwas fungerar att montera under hyper 212. Dom är ganska låg. Trodde at p67 önskar ha dual chan i minnes plats 2 och 4, men det verkar at msi har gjort något annat.

kolla i manualen till moderkortet hur minnerna ska sitta
de borde få plats under kylaren edit: ja det gör dom

Permalänk
Medlem
Skrivet av _MmattiasS_:

kolla i manualen till moderkortet hur minnerna ska sitta
de borde få plats under kylaren edit: ja det gör dom

Yes det skall jag göra, första riktiga byggnationen från scratch för mig så kommer ta det lugnt och läsa på manualen ordentligt så minnena är i rätt slots. (Detta var för övrigt helt nytt för mig, trode att RAMminnen kunde sitta i vilken RAMslot som helst utan att det påverkar hur de fungerar.)
Tack för all hjälp allihopa, känner mig mycket säkrare redan innan jag har börjat!

Visa signatur

i5 2500k, msi p67a-gd55, Noctua NH-U12P SE2, 8gb g-skill, 60gb ssd v2, 1tb samsung, gigabyte gtx 570 oc, corsair tx 650, FD r3 med 2insug fram och 2ut på bak/upp. Win 7 64.